06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Rogán és a Budapest Bank is tagadja a miniszter új feleségének és családjának földvásárlását

A kifüggesztett szerződések ellenére azt állítják, Rogán Barbara és szülei nem vettek földeket, a bank pedig nem adott hitelt.

2021. február 12., 10:20

Szerző:

A 444.hu írta meg először, február 2-án, hogy pár héttel Rogán Antal és új kedvese esküvője előtt, 2020. november 20-án nagyszabású földvásárlási szerződést írt alá az ifjú ara, a szülei és üzlettársaik. Az önkormányzatnál kifüggesztett szerződések szerint az 1022 hektár és 7944 négyzetméter összterületű földek öszesen 1,66 milliárd forintért cserélnek gazdát. A vevők azonban csak 83,2 millió forintot, a vétár 5 százalékát tudták önerőből letenni az asztalra, a fennmaradó 1,58 milliárd forintot az állami tulajdonú Budapest Banktól felvett termőföldvásárlási kölcsönből tervezik kifizetni.

A hírről a 168.hu is beszámolt. A tranzakcióról egy nyilvános szerződés is elérhető Tardona honlapján.

A tíz napja megjelent hírt a mai Magyar Nemzetben tagadta Rogán Antal és a Budapest Bank is. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a lapnak azt mondta: 

„A feleségem állami banktól hitelt nem kapott és semmilyen föld nem került a tulajdonába. Ráadásul a jövőben sem szeretne földtulajdonos lenni (...) Sem a feleségem, sem a családja nem kívánnak közszereplők lenni, nem is szeretnének kiállni a nyilvánosság elé, de a megjelent hamis cikkek kapcsán a család megtette a szükséges jogi lépéseket.” 

A Budapest Bankot is feloldották a banktitok alól, ezt követően a pénzintézet közölte: nem kötöttek földvásárlási célú hitelszerződést Obrusánszki Barbarával és szüleivel, ennek megfelelően nem folyósítottak hitelt sem.

A Magyar Nemzet információiból az derül ki, hogy a szerződést megkötötték, de nem vitték végig, nem ment teljesülésbe. A cikk szerint a miniszter feleségének szülei ügyvédet bíztak meg, aki azt mondta, hogy a sajtótörvény alapján helyreigazítást kezdeményeznek az érintett lapoknál és portáloknál. 

A cikkben arról a cégről nincs szó, amelynek negyedét az Átlátszó értesülései szerint Rogán Antal új feleségének apja hétszázötvenezer forintért szerezte meg úgy, hogy nem sokkal korábban a cég 2,232 milliárd forintot kapott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési programból. A támogatáshoz a cégnek 165 millió forint önrészt kellett előteremtenie, de erre a 47 milliós vagyonból nem volt lehetősége. Nem sokkal később viszont a korábban állami irányítás alatt álló Budapest Banktól 315 millió forintos kölcsönt kapott a cég.

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)