Rogán Antalék alulmaradtak - Az Eximbanknak ki kell adnia a közérdekű adatokat

2018. május 17., 12:02

Szerző:

Az Eximbanknak ki kell adnia azokat az iratokat, amikből kiderülhet, milyen elvek alapján hozta meg befektetési döntéseit a Rogán Antal köreihez tartozó, állami forrásokat felhasználó alapkezelő – írja a hvg.hu.

A Fővárosi Törvényszék első fokon Tóth Bertalan javára döntött. A szocialista képviselő 2017 augusztusában kérte ki a Növekedési Magántőke Alap alapkezelési szabályzatát, valamint a tőkealap 2016-ra vonatkozó jelentéseit. Az Eximbank csak részlegesen tett eleget a kérésnek, a lényeges adatok kiadását megtagadta, arra hivatkozva hogy azok üzleti titoknak minősülnek. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az Exim Növekedési Magántőke Alap jelentései közérdekű adatokat tartalmaznak, ezért az Eximbanknak ki kell adnia a 2016-os dokumentumokat. A bíróság egyértelműen kijelentette, hogy a bankot a külgazdasági minisztérium közfeladatainak megvalósítására hozták létre, közfeladatot lát el, ezért a kezelt adatok is közérdekűek. A bíróság azt is megállapította, hogy a kért adatok semmilyen gazdasági érdeket nem veszélyeztetnek.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az Eximbank több tízmilliárd forint hitellel finanszírozott olyan befektetéseket, amik a kormányhoz közel álló milliárdosokhoz kötődnek.

Például Andy Vajna TV2-es vásárlását, vagy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak ingatlanszerzését és Mészáros Lőrinc keményítőgyár létrehozását is.

Az Exim Növekedési és az Exim Exportösztönző Magántőke Alapot két évvel ezelőtt hozta létre a bank 6 és 10 milliárd forinttal. Az alap kezelését és a befektetéseket a GB&Partners Kockázati Tőkealap-kezelő nyerte el négy pályázó közül, annak ellenére, hogy rosszabb feltételeket kínált a többi pályázónál.

A cég tulajdonosai, Gubicza Ágoston és Boris Mihály mindketten Rogán Antalhoz kötődnek. Gubicza Rogán első feleségének az élettársa, Boris pedig ugyanabban a lakóparkban lakik, ahol a miniszter-jelölt. Az Eximbank vezetőségének tagja Rogán korábbi alpolgármestere, Puskás András.

Az Eximbanknak két héten belül ki kell adnia a tőkealap jelentéseit, ha a bank meg nem fellebbezi az első fokú ítéletet.

 

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.