Rétvári Bence: A kereszténység nélkül Európa elképzelhetetlen

Az államtitkár Nagyirtáspusztán, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából felállított emlékkereszt ünnepélyes átadásán fogalmazott így. 

2021. szeptember 9., 20:09

Szerző:

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára szerint minden, ami jó a kereszténységnek, az Európának is jó. A politikus szerint Európa teljes mértékben elképzelhetetlen a kereszténység és a keresztény kultúra nélkül. Hozzátette, hogy azokat az filozófiai áramlatokat, amelyek bírálták a kereszténységet, az élet természetes módon leküzdötte. 

A felállított emlékkereszttel kapcsolatban Rétvári kiemelte, hogy ritka dolog egy ember életében egy eucharisztikus kongresszus, valamint a pápa látogatása. Véleménye szerint ezért is fontos, hogy emlékkeresztek épülnek Magyarország erdeiben az alkalomból. Az államtitkár leszögezte beszédében, hogy Európa megerősítése csak a kereszténység támogatásán keresztül érhető el. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az emlékkereszt állításakor elmondta, hogy mindenkinek nagy a felelőssége a teremtett világ megóvásában. Hozzátette, hogy az erdészeknek nagy feladat jutott ebben a munkában. Úgy fogalmazott: „Az erdészeknek nagy feladatuk az is, hogy megszerettessék a fiatalokkal a teremtett világot és megtanítsák annak tiszteletét”. A pápalátogatás és az eucharisztikus fesztivál miatt felállított emlékkeresztet Vizi Gábor András, a pálos rend márianosztrai házfőnöke áldotta meg. 

(Kiemelt kép: Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 26-án. Fotó:Szigetváry Zsolt/MTI)
    
  

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.