Rétvári Bence nekiment a tankönyvkiadóknak, szerinte trükköztek az árakkal

2019. április 29., 14:53

Szerző:

Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez a tankönyvkiadással kapcsolatban. A képviselő arról kérdezte a minisztert, hogy április óta miért csak állami kiadású tankönyvek szerepelnek közismereti tárgyakból a hivatalos tankönyvlistán, és hogy egyetért-e azzal, hogy a gyerekek látják kárát az egyenkönyveknek. A miniszter nevében Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt. Igaz, nem kifejezetten a feltett kérdésekre, ellenben a szocialista kormányzást ostorozta az Orbán-kormány 9. évében.

Rétvári erősen kezdett.

– A kormány elutasítja azt – az önök kormánya által erőltetett – korábbi elképzelést, mely szerint nem a színvonal, hanem a profit volt az elsődleges szempont a tankönyvek előállítása során

– írta az államtitkár.

Rétvári Bence megjegyezte, hogy a tankönyvek ára évről évre egyre nagyobb terhet jelentett a szülőknek, mivel a magánkiadók trükkökkel kijátszották az árkorlátot, és anyagi érdekeltség híján nem készítettek új fejlesztéseket kiadványaikhoz.

– A magánkiadók erőszakos marketingtevékenysége, árukapcsolása torzította a pedagógusok szakmai döntéseken alapuló szabad tankönyvválasztási jogát

– jelentette ki Rétvári Bence.

Szállítják a tankönyveket az iskolákba Szállítják a tankönyveket az iskolákba
Fotó: Czeglédi Zsolt

Az államtitkár ezután ostorozta még a magánkiadókat azzal is, hogy a lehető legnagyobb nyereséget próbálták elérni, de a szocialista kormányt sem kímélte.

Állítása szerint az Orbán-kormány azzal a céllal kezdte meg 2013-ban a tankönyvellátás rendszerének megújítását, hogy magas minőségű és elérhető taneszközök álljanak a diákok és a pedagógusok rendelkezésére. Megjegyezte, hogy várható volt, hogy

„a cégek szakmainak mondott, érdekvédelmi szervezetek mögül hangoztatott kifogásokkal támadják majd a változtatást, és próbálnak a kormányzatra is nyomást gyakorolni.” 

Rétvári kijelentette, hogy a 2019/2020-as jegyzéken szereplő tankönyvek majdnem fele nem állami kiadású, és körülbelül 3 ezer tankönyv közül a pedagógusok szabadon választhatnak.

Az államtitkár leszögezte, hogy egy kiadvány tankönyvvé nyilvánítása és a tankönyvjegyzék összeállítása jogszabályban előírt feladat, amelyet az Oktatási Hivatal hatóságként lát el.

Hozzátette, hogy a Szülői Hang az ellenzék által a 2018-as választások előtt létrehozott kampányszervezet, „véleménye” nem tekinthető reprezentatívnak.

Az államtitkár ezzel arra utalt, hogy a Szülői Hang nevű közösség januárban kampányt indított a tankönyvek állami monopolizálása ellen. Aktivistájuk, Miklós György áprilisban azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy szeretnék bevinni a köztudatba, hogy mind a tanárnak, mind a szülőnek joga van olyan tankönyvhöz juttatni a gyerekeket, amilyenhez csak akarja. Hozzátette, hogy azt látják, az iskolákban létezik egy állandó félelem a tanárok részéről, és van, ahol az államilag kiadott tankönyvlistáról sem mernek magánkiadásokat rendelni.

Azt még kihangsúlyozta az államtitkár válaszában, hogy már második éve majdnem 1 millió diák kapja ingyenesen a tankönyveket, és az idei költségvetésből erre 12 milliárd forint áll rendelkezésre.