Részenként adhatják át a hármas metró középső szakaszát

Az sem kizárt, hogy a 2023-as januári átadás dátuma csúszni fog.

2021. október 28., 07:52

Szerző:

A tavalyi áremelés után újabb szerződésmódosítást próbál kicsikarni a Swietelsky Építő és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. a hármas metró építésében. A digitális távközlési hálózat kiépítését végző Pro-M Zrt pedig október elején többletköltségigényt jelentett be – a két fejlemény nagyban befolyásolhatja a metróvonal átadásának határidejét, utóbbi ugyanis a szerződésmódosításig felfüggesztette a munkát, írja a Népszava.

A legfrissebb ütemtervek szerint a teljes vonal elkészülése legkorábban 2023. március 15-re várható. A rekonstrukcióról készült legutóbbi belső tájékoztatóban emellett az is szerepel, hogy a több állomáson felmerült extra azbesztmentesítési és padlócsere miatt újabb határidő hosszabbítást kértek a kivitelezők, többletköltség kifizetése mellett. A lap szerint a

BKV azzal próbálja palástolni a csúszást, hogy a középső szakaszt az északi és a déli szakasszal ellentétben nem egyben, hanem külön-külön nyitja meg

az utasforgalom előtt. Eszerint jövő május közepén átadnák a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin téri állomásokat, decemberre pedig a Deák téri állomás is elkészülhet.

A BKV továbbra is azt állítja, hogy a Swietelsky Vasúttechnika Kft. által végzett kivitelezési munkák befejezésének szerződés szerinti határideje 2023. január 6. Elmondásuk szerint ekkor kezdődhet el a műszaki átadás-átvételi eljárás, ami a déli szakaszon néhány nap alatt megtörtént. Ezt követik a próbafutások, amelynek végén megnyitható a vonal az utasok előtt. A teljes felújított metróvonal átadása továbbra is 2023 első negyedévében várható – állítja a közlekedési cég, hozzátéve. hogy a hatályos uniós támogatási szerződések szerint 2023. június 29-ig az ideiglenes buszmegállókat is el kell bontaniuk.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)