Repülő csótányok jelentek meg Budapesten

2019. szeptember 10., 14:45

Szerző:

Egy eddig kevésbé ismert rovarfaj, a lapp erdeicsótány (Ectobius lapponicus) jelent meg Budapesten, amely külsejében nagyon hasonló a közönséges, konyhai csótányhoz, de ez repülni is tud - írja a Ripost.

A csótányok eleinte csak a kertvárosi részeken tűntek fel, de újabban a főváros agglomerációjában is van panasz, sokan hívják a rovarirtókat.

Lapp erdeicsótány
Fotó: Wikipédia

A lapp erdeicsótány főleg az elhanyagoltabb kertekre jellemző, számukat egy kis gereblyézéssel és a lehulló gallyak összeszedésével is lehet csökkenteni, de azért célszerű szakembert hívni, hogy lekezelje a házak külső falát.

Bár a repülő csótány ijesztő lehet, szelíd fajról van szó. Nem harap, nem csíp és betegségeket sem terjeszt. A poloskákhoz hasonlóan egy megfelelő szúnyoghálóval már jól lehet ellenük védekezni.

A lakás nem a természetes életközegük, ezért nem kell attól tartani, hogy tömegesen megszállnák otthonainkat. Az esti lámpafényes szellőzést azonban kerüljük, mert a fény vonzza őket.

10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, az MNB közleménye szerint.