Republikon: nyomasztja az országot az egészségügy és a fizetések színvonala

Sokkal több a hasonlóság, mint a különbség a fővárosiak és a vidékiek értékrendje között. A Republikon Intézet kutatása szerint kevesen érzik magukat az elmúlt időszak nyertesének.

2021. május 22., 11:29

Szerző:

Mikecz Dániel politológus a szombati Népszavában azt javasolja, hogy nem szabad a kormányváltásra készülő pártoknak belemenni azokba a vitákba, amelyek elterelik a figyelmet a megélhetési problémákról.

Meglepő, hogy miközben a falvakban is valamivel többen vannak azok, akik úgy érzik, rossz irányba mennek a dolgok az országban, ennek nincs politikai konzekvenciája: a községekben a negatív hangulat nem párosul kormányváltó szándékkal.

A Republikon Intézet reprezentatív kutatása szerint a Budapesten, a megyeszékhelyeken, a kisebb városokban és a községben élők világnézeti megoszlása ugyanúgy megegyezik. Valamennyi településtípusban nagy az elutasítottsága a melegek házasságának vagy a migránsok befogadásának. A cigányellenes nézetek a községekben a legerősebbek, de erősek Budapesten és a vidéki városokban is.

Másfelől sehol nem szeretnék, ha a kormány az EU helyett Oroszországhoz közeledne. Minél kisebb a település, annál nagyobb arányban jelentenek gondot az alacsony fizetések. A magas megélhetési költségeket és az egészségügy alacsony színvonalát viszont szerte az országban súlyos problémának tekintik.

A fővárostól a falvakig érvényes a megállapítás, hogy csak elenyészően kevesen sorolják magukat az elmúlt évek nyertesei közé. Össznépi elégedetlenség övezi a demokrácia működését, és csak a községekben értenek egyet azzal, hogy bárki szabadon elmondhatja a véleményét anélkül, hogy megtorlástól kellene tartania. A Fidesz jelentős hatalmi térnyerése szintén településformától függetlenül mindenhol érzékelhető, a megkérdezettek legalább kétharmada városban és falun is azt tapasztalja, hogy ma elsősorban az tud érvényesülni, aki jóban van a kormánnyal.

Egyedül a községekben örülnének többen, ha a jelenlegi kormány a helyén maradna. A kisebb-nagyobb városokban – és főleg Budapesten – menesztenék a kormányt.

A politológus szerint a konzervatív értékek hangsúlyozása erős támogatottságot élvez a magyar társadalomban, ráadásul pénzbe se kerül ezt hangsúlyozni.

„Ebbe a fideszes csapdába az ellenzéki pártoknak nem szabad belesétálniuk. Tanácsos kerülniük a kormánypárt által erőltetett ideologikus konfliktusokat, ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a viták a megélhetési problémákról szóljanak” – mondta Mikecz Dániel. A Republikon Intézet munkatársa hozzátette, hogy szociális és gazdasági ügyekben a társadalom döntően baloldali értékeket képvisel.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu)