Repedés a Fidesz-egységen, nem azt keresik, mi, hanem hogy ki a hódmezővásárhelyi bukás oka

Vezető kormánypárti személyiségek akarták ráhúzni Lázár Jánosra és Giró-Szász Andrásra a vizes lepedőt, de Orbán Viktor gyorsan betömte a rést a pajzson. Megbomlott a megbonthatatlan?

2018. március 3., 06:21

Szerző:

Nem csal a látszat, tényleg megrengette a Fidesz magabiztosságát a hódmezővásárhelyi vereség. Orbán Viktor kormányfő egy héttel korábban, évértékelő beszédében még ellenzékváltó hangulatról beszélt, s lefitymálta a demokratikus pártverseny – ilyen-olyan – részvevőit. Most pénteken viszont már egy rendkívül idegenellenes, és – ahogy Lakner Zoltán politikai elemző, lapunk főszerkesztő-helyettese írta – a centrális erőtér bukását elismerő „vallomást" tett.

Egy nappal korábban, miskolci televízióinterjújában, majd pedig rádiós műsorában is azt hangoztatta:

„Magyarország előtt két út áll, ebből lehet választani: vagy nemzeti kormány lesz, és akkor nem leszünk bevándorlóország, vagy Soros Györgynek az emberei alakítanak kormányt, és akkor Magyarország bevándorlóországgá válik”.

Ezzel lényegében eldőlt: tévedett, aki azt gondolta, enyhül a kampány hangvétele, épp ellenkezőleg; erőteljesebbé válik a Fidesz részéről a választásokig.

Orbán Viktor és Lázár János is kampányolt a fideszes hódmezővásárhelyi jelöltnek
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ám ez valóban nem volt ennyire egyértelmű még a hét elején. A vasárnapi kudarc után ugyanis a Fideszben komoly sürgés-forgás kezdődött; szinte gyermetegnek tűnő pozícióharcok fedték fel a kormányoldalon régóta meghúzódó, ám teljes nyilvánosságot valójában sosem kapott törésvonalakat. Így sokak meglepetésére, a kormánypártban is beindult az eddig inkább csak az ellenzék soraiban megszokott „kibeszélősdi".

A hétfői sokkos állapot után Orbán Viktor a péntekinél még sokkal visszafogottabbnak tűnt, ahogy Bayer Zsolt és Bencsik András is – sokak szerint a Rogán Antal vezette kormányzati kommunikáció így tesztelte azt, milyen hatása van az önkritikának, s mekkora a kockázata a kormányzati retorika irányváltásának.

Pedig Rogán már egy korábbi kommunikációs eligazításon is egyértelművé tette álláspontját: nem lehet menet közben változtatni az országos kampány irányán, hangsúlyain, a Fidesznek továbbra is az „országvédő imázst” kell erősíteni.

Erre szolgálhat a Békemenet is, noha annak bejelentése és kommunikációja is jelezte a zűrzavart. A Népszava hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Bayer Zsolt, a Magyar Idők publicistája kedden, az Echo TV Sajtóklub című műsorában jelentette be, a hódmezővásárhelyi fideszes vereségre adott válaszként március 15-én újabb Békemenetet tartanak, másnap Bencsik András, az Echo TV-s műsor egyik résztvevője, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, a Békemenet Egyesület elnöke pedig azt nyilatkozta a lapnak: „Nem gondoltuk végig, spontán módon, hirtelen született az ötlet. Bayer Zsolttal ketten beszéltük meg a Sajtóklub felvétele előtt, hogy ismét Békemenetet szervezünk”. Igenám, de  a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) csütörtökön kiadott közleménye saját magát határozta meg a Békemenet szervezőjeként, azt is állítva: „a Békemenet indulási helyszínének a rendőrségre bejelentése jóval a hódmezővásárhelyi polgármester választás előtt, már 2018. február 2-án megtörtént”.

A zavar feloldhatatlannak tűnik, kiváltképp úgy, hogy a fideszes holdudvar „nagy nevei” hétfőn és kedden még a „dedós sorosozás” visszafogása mellett érveltek, most pedig már újra belesimulnak a központi kommunikációba: a gyűlöletkampányba, mely a bevándorlók mellett ma már a magyar cigányságot is ostorozza. E kampány üzeneteit márpedig – informátoraink szerint – ismét csak mérésekre hivatkozva adta ukázba a központ. Arra jutottak ugyanis:

a hódmezővásárhelyi bukás inkább „összeránthatja" a szavazótáborukat, ha az eddig is bevált módszerekkel, még erőteljesebben tüzelnek.

Orbán Viktor ma a Rogán Antal kezében összpontosuló kommunikációs technikák híve
Fotó: Facebook/Orbán viktor

Csakhogy a Márki-Zay-féle hódmezővásárhelyi csapás dominóhatást indíthat be az eddig politikai apátiát mutató, irdatlan méretű szavazórétegben, amelynek többsége – miként azt egy fideszes forrásunk elmondta –, a hódmezővásárhelyi mérések szerint is erősen kormányellenes.

Arra ráadásul a Fidesz boszorkánykonyhájában még mindig nem találtak választ, hogyan fordulhatott elő, hogy saját mérésük – amelyet ezúttal nem a Századvéggel, hanem egy másik elemzőcéggel készíttettek – még néhány nappal a bukás előtt is 70-30 arányú Fidesz-fölényt mutatott Vásárhelyen, s Márki-Zay Péter esélyeit azután sem becsülték nyerésre, hogy az általános gyakorlattól eltérőnél is részletesebb arányszámításokat végeztek a „nem válaszolók”, a véleményüket elhallgatók választók miatt.

Egy biztos: Hódmezővásárhely, a fideszes fellegvár elvesztése ekkora aránnyal az Orbán-kormány számára valóban jelentős csapás, elsősorban az időközi és az országgyűlési választások közötti rövid idő miatt.

A kudarc okát pedig mindig meg kell nevezni: ezúttal Lázár Jánost találták meg a Fideszben, aki – több kormánypárti forrásunk szerint – nem hagyott érdemi beleszólást a kampányba a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, s a kommunikációs központ számára. Többen kifejezetten ennek tudták be a vereséget, szerintük ugyanis Lázár:

„többszöri figyelmeztetés ellenére is helyi eredménykampányt akart folytatni, holott az országos negatív kampány, megtámogatva a központi üzenetekkel, láthatóan hatékonyabb".

Forrásaink egymást követve jelentkeztek be az információval is, hogy Lázár a kormányzati kommunikációs központ ellenében bízta meg Giró-Szász Andrást azzal, hogy menedzselje a hódmezővásárhelyi időközi Fidesz-kampányt. Mint ismeretes, az egykori kommunikációs államtitkár, kormányszóvivő, miniszterelnöki főtanácsadó tavaly jelentette be, hogy visszavonul a politikától.

Miniszterelnökségi forrásaink cáfolták, hogy az egyébként Lázár Jánossal valóban jó barátságot ápoló Giró-Szásznak bármiféle köze lett volna a hódmezővásárhelyi kampányhoz, s ezt erősítették meg kérdésünkre helyi ellenzéki szereplők is: egyikük sem látta Hódmezővásárhelyen az egykori államtitkárt. Az érintett maga is meglepetéssel értesült tőlünk „személyes kudarcáról”, hiszen, mint a 168 Órának Giró-Szász elmondta:

valóban teljesen visszavonult, a hódmezővásárhelyi kampányban pedig semmiféle szerepe nem volt, abban semmilyen módon nem vett részt.

Ami viszont Giró-Szász felemlegetését, s Lázár János különutasságának hangsúlyozását illeti: az ügynek a bűnbak-keresésen túl is lehet jelentősége. Hónapok, ha nem évek óta feltörhetetlennek tűnt ugyanis a Fidesz páncélja, a még informálisan ismert ellentétek, mint például a Lázár-Rogán viszály kapcsán sem voltak jellemzőek a kibeszélések, a konfliktusok nem érintették a kívülről mindig makulátlannak tűnő Fidesz-egységet.

Ez azonban, az elmúlt hét tapasztalatai alapján már a múlté, a Fideszt épúgy megbolygatta a hódmezővásárhelyi vereség, mint az országos politikai közéletet. Többen ezt megpróbálták kihasználni arra, hogy üssenek a korábban a visszavonulását is meglebegtető Lázár Jánoson, ám Orbán Viktor azonnal reagált, s csütörtökön közös miskolci kampányolással igyekezett demonstrálni: bizalma töretlen kancelláriaminiszterében.

Orbán Viktor és Lázár János együtt mentek kampányolni csütörtökön Miskolcra
Fotó: Facebook/Orbán viktor

Orbán pénteken pedig már azt is leszögezte: „jó kampányt vittünk Vásárhely fejlődéséről". Méltatta a fideszes polgármester-jelöltet, Hegedűs Zoltánt, és megismételte: „becsületes kampányt vittünk". Ebből fordult ugyanakkor rá a miniszterelnök újabb politikai elemzésére – s így a minden korábbinál kegyetlenebb gyűlöletkampány meghirdetésére: szerinte Hódmezővásárhely előválasztás volt, egy „laboratórium”, és a kampány során oda fog egyszerűsödni a felállás, hogy egyetlen ellenzéki marad, így egy „nemzeti” jelölt és egy „bevándorlópárti” néz majd szembe egymással mindenhol április 8-án.

Érdekes ugyanakkor, hogy Orbán oldalán a miskolci sajtószereplésen már többnyire egy megtört Lázár János tűnt fel, s noha a kancelláriaminiszter mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy önálló politikai karakterrel rendelkezik, így a központi kormányzati paneleken túl, azokból úgymond kilépve képes kommunikálni, most mintha ebben nagy csatát vesztett volna.

Csütörtök este ugyanis képviselőjelölti Facebook-oldalt hozott létre, amelyen rögvest egy olyan videós bejelentkezése volt – hasonló a most ezerrel futó fideszes politikusi oldalak néhány hete látható videóblogjaihoz –, amelyben mintha Rogán Antal idegenellenes sorvezetőjét olvasta volna fel, méghozzá szó szerint.

Mondhatnánk úgy is:

Lázár János belesimul a kormányzati kommunikációba
Fotó: Facebook/Lázár János

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.