Gyógyszerhiány: rengeteg beteget érint

Júliustól hiány lesz az inzulint tartalmazó készítményekből. 

2023. június 29., 09:54

Szerző:

Júliustól fennakadások lehetnek a lakosság inzulinellátásában – derült ki egy levélből, amelyet az egészségügyi államtitkár küldött a magyar háziorvosoknak. Dr. Takács Péter azt írja, a készítmények felírása előtt az orvosoknak célszerű lesz érdeklődniük a közeli gyógyszertáraktól, milyen gyógyszer elérhető, hogy a betegek ki tudják váltani azt. A levelet dr. Dobson Szabolcs gyógyszerész tette közzé a közösségi médiában. A háttérben feltehetően gyártási gondok, piaci megfontolások állnak – írja a pénzcentrum

 „2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről. Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető” – írta június 26-án kelt levelében dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár a háziorvosoknak. Hozzátette: „új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető”.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) termékhiány listáján jelenleg három human insulin hatóanyagú készítmény szerepel hiánycikként, melyeket a Sanofi-Aventis Deutschland GmbH forgalmaz, és 5x3 ml kiszerelésűek előretöltött injekciós tollban. Míg az Insuman Basal SoloStar 100 NE/ml esetében előbb gyártási gondok miatt alakult ki hiány, majd a Basal SoloStar, a Comb 25 SoloStar és a Rapid Solostar esetében is piaci megfontolás miatt nem kaphatók a készítmények a patikákban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: DIGICOMPHOTO / SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / Science Photo Library via AFP)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.