Egyszerűsített eljárással lehet kezelhető a cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegek inzulinkezelésének egyszerűsítését célozza egy nemzetközi szinten is új terápia, melyet egy ideje a Semmelweis Egyetemen is sikerrel alkalmaznak.

2023. június 21., 11:12

Szerző:

A társadalombiztosítás által támogatott eljárás nemcsak a napi többszöri tűszúrást és vércukormérést váltja ki, hanem jóval kevesebb mellékhatása van, mint a kizárólag inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelésnek.

Az injekciót, mely egy korszerű bázisinzulinból és egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt nem inzulin típusú (glükagonszerű peptid (GLP-1 agonista) hatóanyagból áll, naponta egyszer kell beadni. Egyúttal a napi többszöri vércukormérést is elegendő heti egy-két alkalommal végezni.

„A beteg kevésbé hízik, kevesebb a vércukoreséssel járó epizód, mintha csak inzulint használna, és ritkább a mellékhatás, mint a kizárólag GLP-1 agonistát alkalmazóknál” – nyilatkozta dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa a semmelweis.hu-nak.

Emellett a leggyakrabban alkalmazott ilyen készítmény szív- és vesevédő hatással is bír, melyek a diabétesz leggyakoribb szövődményei.

„Az a beteg, aki azt hitte, hogy élete végéig naponta négyszer kell magának inzulint beadnia, s előtte négyszer az ujjbegybe szúrni, új életet kap” – tette hozzá dr. Kempler Péter.

A portál emlékeztet, hogy a cukorbetegek 90%-át a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki. Hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú diabétesz és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát, tehát közel 1,5 millió embert is érinthetnek.

(Kiemelt kép: illusztráció – 168.hu archív)