Rendőrökkel akadályozták meg, hogy a sajtó bejusson a NAV és a Médiatanács perére

A Kúria nem engedte be a Media1 újságíróit egy magánszemély és a NAV, illetve a Klubrádió kontra Médiatanács ügyek tárgyalására.

2021. június 3., 16:55

Szerző:

Érvényes sajtóregisztrációja ellenére nem léphetett be Ruszin Zsolt adószakértő-szakújságíró a Kúria Markó utcai épületébe, ahol több készenléti rendőr fizikailag megakadályozta, hogy tudósítást készíthessen egy magánszemély és a NAV közötti adóügyi vitával kapcsolatos per ítélethirdetéséről – számol be a Media1.hu. A portál másik újságírója a Médiatanács és a Klubrádió közötti per mai tárgyalásáról készített volna tudósítást, ám az épületbe ő sem léphetett be.

Ruszin Zsolt a Media1 megbízásából érkezett volna az ítélethirdetésre, emiatt hetekkel ezelőtt elküldték a hivatalos regisztrációt, amit a legfőbb bírói szerv vissza is igazolt. A rendőrök azonban csütörtökön a visszaigazolt akkreditációja ellenére sem engedték be Ruszint az épületbe, azzal az indoklással, hogy ha Ruszin jelen lenne a tárgyalóteremben, akkor ezzel megzavarhatná a bíróság munkáját.

Emellett egy már áprilisban hatályát vesztett (még a sajtóregisztrációt megelőző) kormányrendeletre és belső elnöki utasításra hivatkoztak. Hozzátették: Ruszin semmilyen körülmények között nem léphet be az épületbe, ugyanis a tárgyalás szerintük már zajlik, azonban mint kiderült, ez nem volt igaz, a tárgyalás ugyanis késve kezdődött el.

Lelkes Péter ügyvéd, a NAV-ot beperlő magánszemélyi jogi képviselője a Kúria épülete előtt azt mondta a portál tudósítójának, hogy a bíróág Elnöki titkárságán panaszt emel, amiért a bírósági ítélethozatalról nem készülhetett felvétel, azon nem lehetett jelen a sajtó. A felperes, illetve jogi képviselője úgy véli, ezzel a felperesnek sérültek a jogai, amiért a publikum nem értesülhetett az ügyéről, az ítéletéről.

Szalay Dániel, a portál főszerkesztője a Klubrádió és az NMHH Médiatanács elleni, a frekvenciajogosultság meghosszabbításának elutasítása miatti fellebbezés tárgyalására érkezett csütörtökön a Kúriához, azonban ő is karhatalmi ellenállással találta szemben magát. A tárgyalás időpontjáról tegnap délután értesült, egyből le is adta a regisztrációját, azonban mivel nem telt el 24 óra a leadás és a tárgyalás között, a regisztrációja érvénytelen volt. A portál az eset után kérdéseket küldött a Kúriának, illetve tiltakozását fejezte ki. 

(Kiemelt kép: Media1 | Szalay Dániel)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.