Rendkívüli ülést hívott össze az Európai Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

2018. november 17., 07:33

Szerző:

Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét – jeleztette be az ATV Egyenes beszéd című műsorában Molnár Csaba. A Demokratikus Koalíciója (DK) EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”.

Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek. Molnár szerint a teljes európai közvélemény számára világossá válhatott, hogy a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban lett, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.

Molnár Csaba szerint azonban a konzervatív uniós pártcsaládban most betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.

A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak. Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint „ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal”.

Nikola Gruevszki, a vesztegetésért két év börtönre ítélt macedón exkormányfő a napokban saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarországon tartózkodik. A legújabb fejlemények fényében tehette mindezt azért, mert a nemzetközi sajtó leleplezte a magyar kormány különböző szintű vezetőivel, de elsősorban Orbán Viktor kormányfővel szőtt szökési terveit.

Orbán és Gruevszki

A politikust Montenegró fővárosából, Podgoricából egy olyan nagykövetségi autó vitte el a szerb határig, amelyben rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar nagykövetség első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült, korábban pedig szintén két magyar diplomata, a Tiranában szolgálatot teljesítő Kulcsár Antal konzul és Várfalvai Csaba gazdasági felelős társaságában vasárnap Bozjénél lépett be Montenegró területére.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint Gruevszki a macedón fővárosból, Szkopjéból először Albániába ment személyi igazolványával, majd a fővárosban, Tiranában lévő magyar nagykövetségen jelezte, hogy Magyarországon menedékjogot akar kérni. Ezt hivatalosan ugyan csak Budapesten tette meg, ám vele, mint „menekülttel” valamiért olyan készségesen bánt a magyar államapparátus, hogy egy rakás nemzetközi jogot is megsérthettek az ideutaztatásával.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfóján azt állította, hogy Magyarország nem segített hazája elhagyásában a macedón exkormányfőnek. Azt Gulyás sem volt hajlandó elárulni, hogy a macedón exkormányfő hogyan jött Magyarországra, de bárhogyan is tette, illegálisan érkezett, hiszen a macedón hatóságok 2017 júliusában elvették tőle az útlevelét. És biztos az is, hogy nem egyszerűen jogi kérdésről van szó, amit az Orbán-kormány politikusai szeretnének elhitetni, hiszen minden hatályos magyar törvényi előírás ellenére „biztonsági okokból” nem vitték Röszkére vagy Tompára a tranzitzónába, sőt, a Miniszterelnökség elismerte: különleges eljárásban bírálják el a menedékjogi kérelmét.

 

Az Európai Néppártnak nemcsak az eljárás, hanem a magyarországi kommunikáció is fejtörést okozhat, hisze például a Fidesz éppen arra hivatkozott, amikor „teljesen természetesnek” nevezte a minden létező jogszabályt sértő eljárásmódot, hogy „egy baloldali kormány által fenyegetett és üldözött néppárti politikus” menedékkérelméről van szó.

A volt macedón miniszterelnököt azért ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre, mert 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. Ezen túl további négykorrupciós ügyben kellene szembenéznie az igazságszolgáltatással Macedóniában, tehát aligha fenyegetések, mintsem a börtönévek elől menekült el.

Jankuloskát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, ő hat évet kapott. A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.