Rendkívüli: Márki-Zay megint pártot alapít

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Gémesi Györggyel és Pálinkás Józseffel alakít pártot.

2022. március 10., 21:06

Szerző:

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje az Inforádiónak elmondta, nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alakul párttá, hanem egy új konzervatív-szabadelvű pártot szeretne felépíteni, amely az Európai Néppártnak is tagja lehetne.

Elmondása szerint a pártszervezés már elindult, mert van két párt, amire lehet építkezni: az Új Kezdet Gémesi György vezetésével és a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt.

Arra a felvetésre, hogy ki vezetné az új pártot, azt felelte: voltak, akik őt javasolták a pártelnöki pozícióra, de ezt Gémesi Györggyel és Pálinkás Józseffel szeretné majd rendezni, egyelőre hármuk neve fémjelzi a kezdeményezést. Az új párt nevével kapcsolatban Márki-Zay úgy válaszolt: „Már vannak nevek is, ezek még munkanevek, természetesen majd a bejegyzéssel lesz meg csak a párt végleges neve.”

Kifejtette, hogy egy olyan, nem tolvaj konzervatív pártot szeretne, amelyre tisztességes emberek is, valódi keresztény emberek is nyugodtan szavazhatnak. Szerinte most nincs ilyen, és ez óriási hiba. A Jobbikkal kapcsolatban így fogalmazott: a Jobbiknak nem a tisztességét vonja kétségbe, hanem a pozícióját.

Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje elmondta, a márciusi 15-i nemzeti ünnepen Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője is Budapestre látogat. Márki-Zay hozzátette: az Európai Parlamentben is az ő pártcsaládjának lenne a tagja, annak az EPP-nek, amelyből a Fideszt kizárták.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.