Rekordot döntött az online kiskereskedelem

Magyarországon 2020-ban először értek el ezermilliárd forint feletti forgalmat a webshopok. A koronavírus láthatóan jót tett az online kereskedelemnek.

2021. május 29., 08:34

Szerző:

A szombati Magyar Hírlapnak Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára nyilatkozott. Cseresnyés Péter beszélt arról is, hogy megszületett az első bírsághatározat az üzletekre vonatkozó járványügyi előírások be nem tartása miatt. Az államtitkár elmondta, hogy Heti Monitoruk a nyitást követő négy hétben összességében nyolcszázalékos forgalomnövekedést jelzett 2019 azonos időszakához képest. A legfrissebb kimutatás szerint élelmiszerekből és gyógyszerekből 16–17 százalékkal fogyott több, mint tavalyelőtt ugyanekkor.

A fogyasztóvédelem április eleje óta ellenőrzi, hogy a boltok betartják és betartatják-e a veszélyhelyzeti intézkedéseket. Az ellenőrök mintegy 3200 kereskedelmi egységben jártak már, több mint négyszáz helyszínen találtak jogsértést, minden második esetben a kézfertőtlenítő kihelyezése maradt el. Bírságolásra először május végén találtak okot. Három Csongrád-Csanád megyei pékségnek az utóellenőrzésig sem sikerült pótolnia a szakemberek első látogatásán szóvá tett hiányosságot, ez az üzemeltető cégnek összesen 200 ezer forintjába került.

A vásárlások legbiztonságosabb terepe természetesen a járványhelyzetben az internetes és csomagküldő értékesítés - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve, hogy tavaly április óta háromszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az online kereskedelem, az idén márciusi havi 140 milliárd forintos örökrekord mintegy kétharmadával haladta meg az egy évvel azelőtti összeget. Tavaly először értek el ezermilliárd forint feletti összesített forgalmat a webshopok. A koronavírus jól láthatóan felgyorsította az elektronikus kereskedelem térnyerését. Némi visszarendeződés ugyan nem kizárt, de sokan tartósan elköteleződhetnek a kényelmes és gyors házhoz szállítás mellett.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)