Rekordmagas csapadékot hozott a szombati ciklon

A szombati ciklon rekordmagas csapadékot hozott Magyarországra. A Tiszántúlon hullott a legtöbb, Mezőtúr Pusztaperesen, illetve Szarvason 62,3 mm-rel meg is dőlt a december 10-ére vonatkozó napi csapadékrekord.

2022. december 11., 15:41

Szerző:

A péntek éjszaka átvonult mediterrán ciklont december 10-én, szombaton egy újabb követte. Utóbbi napközben érte az országot, és vasárnap reggeli távozásáig többfelé okozott kiadós mennyiségű csapadékot. A Tiszántúlon hullott a legtöbb, Mezőtúr Pusztaperesen, illetve Szarvason 62,3 mm-rel meg is dőlt a december 10-ére vonatkozó napi csapadékrekord. A korábbi csúcstartó Murakeresztúr volt 51,1 mm-rel, még 1976-ból – írta az Országois Meteorológiai Szolgálat.

Budapesten 27,9 mm-rel Budapest Pestszentimrén új fővárosi napi legmagasabb csapadékösszeg rekord született. Az eddigi szélsőérték erre a napra 20,4 mm volt, amit Budapest Budakeszi erdő mért 1946-ban.

(Kiemelt kép: Egy jármű halad az összegyűlt csapadékvízben a Benczúr Gyula utcán Debrecenben 2022. december 11-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.