Azonnali hatállyal kirúgták a református lelkészt, aki felszólalt Magyar Péter tüntetésén

Tarr Zoltán volt a szombati tüntetés egyik fő szónoka. Magyar Péter felkérte európai parlamenti képviselőjelöltnek. Hétfőn azonnali hatállyal kirúgták az állásából.

2024. április 9., 17:19

Szerző:

Tarr Zoltán református lelkész, volt zsinati tanácsos is felszólalt Magyar Péter szombati tüntetésén.  Tarr egyébként az alapítója Magyar Péter szombaton bejelentett egyesületének. Magyar Péter a Facebook oldalán azt írta, Tarr Zoltán próbaidős volt egy állami technológiai cégnél, egyetlen „bűne” az volt, hogy a Talpra Magyarok Közössége által szervezett megmozduláson civilként, református lelkészként felemelte szavát az egyház és állam összefonódása és Balog Zoltán püspök ellen.

„Kell-e ennél ékesebb bizonyíték egyház és állam kóros és elfogadhatatlan összejátszására, minthogy Zoltánt már a békés gyűlésünket követő első munkanapon elzavarták? Lehet, hogy egy újabb Balog Zoltán-féle közbenjárás megvalósulásáról van szó?”

– teszi fel a kérdést Magyar.

Magyar Péter szerint a kormány utasítására tették utcára a háromgyerekes apát, akit felkért, hogy legyen még meg nem nevezett pártjának a képviselőjelölte az EP-választáson, hiszen sok területnek, témának szakértője.

„Foglalkozott az egészségügy, a köz-, és felsőoktatás működésével. Hazai és nemzetközi rendezvények szervezésében mutatta meg közösségi és együttműködési készségeit. Hazai és EU projektek szervezésében és lebonyolításában szerzett gazdag tapasztalatot, különös tekintettel közvetlen uniós forrásokra. Az utóbbi években a mezőgazdaság és az ipar digitalizációjával foglalkozott és egyik alkotója volt az első magyarországi, hivatalos okos város stratégiának” – írja a bejegyzésében Magyar.

Tarr Zoltán volt az is, aki ingyen átadta egyesületét Magyar Péternek. Az egykori zsinati tanácsos a Legyél a változás! nevű szervezetről azt mondta, nem volt célja, hogy alternatív református egyházat hozzon létre, de elméleti lehetőségként megfordult fejében ez is. Normális, egymással beszélgető emberek közösségét szerették volna felépíteni, de elfáradtak. Korábban azt mondta, szavazna Magyar Péter pártjára, de politikai szerepre nem készül. Az rtl.hu-nak ezt megerősítette, jelezte nem akar közvetlenül pártpolitikával foglalkozni, célja az egyesület keretei között esetleg az lehet, hogy tegyen valamit azért, hogy jobb legyen ebben az országban élni, létezni.

Az interjúban kirúgásáról nem esett szó, de arról igen, tisztában van vele, kiállása veszélyes, Arra a kérdésre, fél-e, azt felelte:

„Van családom, három tinédzser gyerekünk, az ő ellátásuk ugyanúgy nagy kihívás, mint Magyarország állampolgárai többsége számára. Ez a kiállás veszélyes, ennek a színpadra lépésnek adott esetben az egzisztenciámat érintő következményei lehetnek. Mi családilag azonban úgy döntöttünk, hogy vállaljuk és ebben a családom mellettem áll, ha ennek súlyos következményei lesznek az én életemre nézve. Nem akarok bolondnak látszani, ezeket nem lehet lekicsinyleni. Azt viszont tudom, hogy meg fogja adni a Jóisten azt, amire szükségem van. Ki kell állnom, mert ezt kaptam az őseimtől örökül. És ez az én saját hitem, az én saját meggyőződésem, a bibliai megjegyzés is ebből fakad: nem lehet csendben maradni. Az emberek, akikről ez az egész ügy szól, akiket mélyen lenéznek, akikről tudomást nem vesz, akikkel nem foglalkozik senki, az egyháznak oda kell állni melléjük.

Az egyház csak így maradhat hiteles, nem lehet, hogy bármilyen politikai irányzatot, bármilyen rendszert, rezsimet kiszolgáljon.”

 

Tarr Zoltán a Balogh ügyről

Tarr előbb a húsvét hagyomnyairól beszélt. Majd azt mondta, felszabadultsággal és félelem nélkül ment ki a tüntetésre, és örül, hogy „ennyi szabad embert lát”. Tarr ezután Gulyás Gergelytől idézett, miszerint egészséges keresztény egyházak nélkül nincs egészséges társadalom. Tarr szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszternek igaza van, beteg a társadalom, és ebben kiemelt felelősségük van az egyházaknak.

Azt mondta, az emberek ma Magyarországon menekülnek a kurzuskereszténységtől, tömegesen hagyják ott az egyházakat. Pedig számolatlanul áramolnak a milliárdok az egyházakhoz. Tarr szerint világos üzenet ez az egyházaknak, hogy eltértek eredeti küldetésüktől. Kitért arra is, hogy sok tisztességes egyházi közösség és személy van, akik csendben teszik a dolgukat, és a baj nagyobb szinten van.

Tarr végül a kegyelmi ügyről és Balog Zoltán református püspökről beszélt. A lelkész szerint elfogadhatatlan, amit Balog tett, és az is, ahogy az ügy kirobbanása óta viselkedik – erre a tömeg azt kezdte el skandálni, hogy „mondjon le”. „Mi, reformátusok, meg fogjuk oldani a Balog-ügyet” – ígérte Tarr.

(Kiemelt képünk: Tarr Zoltán református lelkész beszédet mond a Magyar Péter által szervezett tüntetésen. Fotó: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.