Rászállt a DatAdatra a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálja a DatAdat Proffessional Kft. könyvelési anyagait, ugyanis gyanújuk szerint a cég 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

2022. október 13., 18:51

Szerző:

A NAV a közleményében hozzátette, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a nyomozóik szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a DatAdat Kft könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült.

„A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött. A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandóak megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak” – írták.

A NAV kiemelte: a cég szabályszerű működésének alapvető feltétele az, hogy a székhelyén elérhető legyen, illetve az iratokat az adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen őrizze.

Tudatták azt is, jelenleg még tart a nyomozás, a DatAdat lefoglalt könyvelési anyagának vizsgálata folyamatban van. A NAV összegzése szerint az eddigi vizsgálat mérlege „jogszabálysértések, a nyomozás akadályozása, valótlan nyilatkozatok és a gyanú szerint eltitkolt bevételek”.

A DatAdat máshogy látja a történetet

A cég még a NAV közleménye előtt kiadott egy saját közleményt, amiben cáfolták, hogy a Datadat Professional Kft. magyarországi irodájában házkutatás lett volna. „A NAV bármilyen megkeresésére mindig, akár szóban, akár írásban a teljes együttműködésükről biztosítottuk az eljáró hatóságokat. A Datadat semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kapott mindeddig az eljárásról.”

Szigetvári Viktor, a cég egyik ügyvezetője a Telexnek azt mondta, hogy a NAV közleménye hazugság. Szerinte politikai koncepció alapján próbálnak ellehetetleníteni egy amerikai többségi tulajdonban álló, nemzetközi piacon sikeres vállalkozást. Hozzátette: szemben a NAV közleményében állítottakkal a Datadat rendelkezésre állt a hatóságoknak.

Felidézte hogy amikor a NAV felkereste őt telefonon, elmondta a vállalat tényleges működési helyét, de a NAV végül nem jelent meg ott, vagyis nem tartottka házkutatást. A cégvezető cáfolta, hogy akadályozták volna a nyomozást, valamint azt is, hogy költségvetési csalást követtek volna el. A cég hirtelen növekedését pedig azzal magyarázta, hogy a külföldi piacokon nagy mértékben növekedtek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Cégtábla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak Budapesti Adó- és Vámigazgatósága épületén, a főváros XIII. kerületében, a Lehel utca 27-29. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.