Quaestor: az adófizetők állják majd a kártalanítást

Az MSZP szerint a Fidesz a Quaestor-ügy valódi felelőse, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) helyett végső soron az adófizetőkkel fizettetné meg a pénzügyi vállalkozás ügyfeleinek kártalanítását.

2015. április 14., 12:03

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, megszavazzák a fideszes képviselők által benyújtott, a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, mert „minden szalmaszál fontos a károsultaknak”, de az előterjesztéssel több problémájuk is van.
Értékelése szerint „a fideszes brókerkormány” a javaslattal mentesíteni kívánja a felelősség alól az MNB-t. Hozzátette: a jegybank mulasztott felügyeleti hatáskörében, amivel kárt okozott.

Az MSZP-s képviselő elmondta, azért fizetnének az adófizetők, mert a bankok csak megelőlegezik a kártalanítás összegét, majd a megelőlegezett pénzt leírhatják az adójukból, amennyiben nem lesz elegendő a Quaestor vagyona, illetve az elkövetők magánvagyona a kártalanításra – írja az MTI.

Tóth Bertalan szerint arra lehet számítani, hogy a költségvetésben így kieső bevétel pótlására Quaestor-adót vezet be a kormány.

Problémaként említette, hogy csak a Quaestor-ügyfeleknek biztosítanak harmincmillió forintig kártalanítás, ezzel szemben az MSZP javaslata alapján a Buda-Cash és a Hungária Zrt. károsultjai is hozzájuthatnának befektetett pénzükhöz. Megjegyezte, utóbbi két pénzügyi vállalkozás ügyfelei csak hatmillió forintig kaptak kártalanítást.

Mint mondta, az MSZP javaslata alapján a felelősség kérdése sem lenne megkerülhető. Az MNB-nél megvan az az összeg, amely elég lenne a kártalanításra, hiszen a jegybank több mint kétszázmilliárd forintot „bújtatott el” különböző alapítványoknál, illetve fektetett ingatlanokba – hangsúlyozta.

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy nem minden károsultra vonatkozik a javaslat, az leszűkíti a kártalanítást a kötvényre. Ezzel szemben az MSZP azt javasolta, hogy minden pénzügyi eszközre terjedjen ki a kártalanítás – mondta, hozzátéve: ugyanez a fogalom szerepel a Quaestor-ügyfelek szerződésében.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.