Putyin szavára sekély sírhantba hanyatlott a forint

Az orosz elnök szerda reggeli bejelentése után látványosan gyengült a forint.

2022. szeptember 21., 12:02

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggeli beszéde után, melyben bejelentette, hogy részleges katonai mozgósítást rendelt el, a forint látványos gyengülésbe kezdett. Az euróhoz képest 0,8 százalékkal, a dollárhoz képest 1,5 százalékos veszteséget lehetett megfigyelni, a Fed szerda esti kamatemelése pedig újabb intenzív esést provokálhat ki – írja a Napi.hu.

Az orosz elnök arra is ígéretet tett, hogy a már elfoglalt ukrán területeket Oroszországhoz fogja csatolni, és amennyiben a NATO provokálni meri, kész atomfegyvereket is bevetni.

A forint az elmúlt napokban erősödni látszott, de a hír hatására egy euró ismét 403,35 forint lett. Az euró maga sem teljesített jól; a dollárral szemben 0,65 százalékkal romlott. A forint viszont nagyobbat esett a dollárhoz képest: ma reggel 407,816 forint volt egy amerikai dollár.  

Putyin még a svájci frankot is megijesztette, a bejelentés után 421,323-ról 422,69-re ugrott. A zloty, a cseh korona, a román lej és a török líra viszont a magyar valutához képest erősödést mutatott be. 

(Kiemelt képünk: Budapest, 2011. december 29., 200 forintos. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)