Nem jön be a migránskártya Budapesten a Fidesznek

Nagyot megy a fővárosban az ellenzéki összefogás.

2021. szeptember 27., 07:03

Szerző:

A hétfői Népszava tette közzé a Publicus Intézet felmérését, amely szerint a fővárosiakra nem hat a „migránskártya”, a budapestiek 58 százaléka akkor is az ellenzéki összefogásra voksolna 2022-ben, ha addig egy Magyarországot is érintő menekültválság alakulna ki. Az intézet felmérése szerint Orbán Viktornak ennek ellenére jól jönne a 2015-ös hasonló menekültválság, hiszen a községekben már 44 százalékra számíthatna a mostani kormánypárt, az ellenzék 32 százalékával szemben.

A magyar társadalom egyébként ma ugyanolyan megosztott, mint hat évvel ezelőtt volt, amikor a Publicus Intézet egy mostanihoz hasonló kutatást készített a menekülthullám fogadtatásáról. A lakosság egy része akkor is szolidáris volt, másik része menekült ellenes, egy harmadik csoport pedig addig volt szolidaritás, amíg a menekültek nem léptek magyar földre. A szerb határra akkor még csak tervezett kerítés megépítésével a Fidesz szavazók kétharmada értett egyet, mások szinte alig támogatták.

A Publicus kutatása szerint Magyarországon a lakosság majdnem háromnegyede, 71 százaléka gondolja azt, hogy az afganisztáni tálib hatalomátvétel miatt valószínűleg a 2015-ben tapasztalthoz hasonló menekülthullám indul Európa felé és ez érinteni fogja hazánkat is. Mindössze 20 százalékra tehető azok aránya, akik nem tartanak ettől.

A kormánypárti szavazók között vannak a legkisebb arányban azok, 9 százalék, akik szerint az lenne a helyes magatartás az uniós országok részéről, ha befogadnák azokat, akik bizonyítani tudják, hogy életveszélyből menekülnek. Ennél sokkal több Fidesz-KDNP szimpatizáns, 23 százalék tartaná helyes megoldásnak, ha a menekülőket egyszerűen visszatoloncolnák Afganisztánba. Az ellenzéki választók pont fordítva gondolják, de abban gyakorlatilag teljes az egyetértés a táborok között, hogy az Afganisztánnal határos országokat kellene segíteni, hogy ott kezelhessék a menekültkérdést. A magyar társadalom majdnem kétharmada ezt tartaná a leghelyesebb megoldásnak, nem törődve az érintett államok álláspontjával.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti vitán az RTL Klub stúdiójába 2021. szeptember 24-én, Budapesten. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.