Publicus: az emberek kétharmada nem volt és nem is tervez nyaralni idén

A felmérést június 30. és július 7.-e között készítették, vagyis a kata-szigorítás és a rezsicsökkentés-csökkentés bejelentése előtt.

2022. július 17., 17:01

Szerző:

A nyaralni indulók negyedének az árak emelkedése, valamint az euró és a dollár drágulása átírta az előzetes terveit. Az ellenzéki szavazók harmada, a kormánypárti hívek 9 százaléka számolt be arról, hogy módosítani kellett a nyaralás programján – írta a Népszava a Publicus felmérése alapján.

A válaszadók 58 százaléka nem megy nyaralni idén nyáron, míg 21 százalékuk csak rövidebb időre. 14 százalékuk olcsóbb szállást választott, 9 százalék pedig külföld helyett belföldön nyaral.

A válaszadók csak érettségivel rendelkező része úgy vélték, a leginkább az étkezésen és a szálláson lehet spórolni a nyaralás során – mindkét esetben nagyjából negyedük döntött így –, 8 százalék az alkohol fogyasztásának korlátozásában látta az olcsóbb vakációt. 46 százalék viszont állította, ha már elmegy nyaralni, akkor semmin sem hajlandó spórolni.

Az diplomások 59 százaléka viszont mindenképpen elutazik valahová. Ellenben a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők, akiknek már csak 23 százaléka reménykedhet abban, hogy elutazhat valahova.

Pártpreferenciától függetlenül egyetértettek a válaszadók, hogy jellemzően ugyanannyi vagy kevesebb időt töltenek vakációzással, mint a koronavírus-járvány előtt. A többség bő egy hetet szán a pihenésre. A külföldön nyaralók kicsit hosszabb ideig nyaralnak, ha fizetős szállást választanak – átlagosan 8,3 napot. Akik külföldi barátaiknál, rokonaiknál húzzák meg magukat a szabadságuk alatt, átlagosan 7,8 napot pihennek. Idehaza viszont éppen fordított a helyzet, a szívességi nyaralásra szánt idő – átlagosan 8,3 nap – több, mint azoknak, akiknek fizetniük kell a szállásért, ők 6,9 napot nyaralnak.

A válaszadók 45 százaléka 50-150 ezer forint körül költ idén nyaralásra. Ezt követi a 150-300 ezres utazás 22 százalékkal. Kevesebb mint 50 ezer forintot pedig a válaszolók 17 százaléka szán nyaralásra. Több mint fél milliót pedig a megkérdezettek 8 százaléka költ nyaralásra.

(Kiemelt kép: Vendégek az alsóörsi strandon 2020. augusztus 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)