Prőhle Gergely szerint a kultúrharc eredményes volt, és az ő leváltása is csodálatos gyümölcse ennek

2019. július 26., 14:16

Szerző:

Tusványoson értékelte a kultúrharcot Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum leváltott főigazgatója a 444.hu-nak.

– A kultúrharc óriási eredményeket hozott, mert nekem föl kellett állnom a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről, úgyhogy, azt gondolom, nem kétséges, hogy a kultúrharc eredményes volt, és csodálatos gyümölcsöket termett

– válaszolta arra a kérdésre, hogyan értékelné a kultúrharc egy évét, és ki nyerte azt véleménye szerint.

Arra, hogy ő a kultúrharc áldozata-e, azt felelte, hogy ha a PIM szempontjából nézzük, akkor így is fogalmazhatunk, de nem érzi magát áldozati szerepben.

A kultúrával elmondása szerint a jövőben csak felhasználói oldalról foglalkozik, örül ennek az állapotnak, és nem akar már ilyen intézményes dolgokkal foglalkozni kultúraügyben.

A PIM Demeter vezetése óta nagyon komoly állami támogatásokhoz jut. Ezzel kapcsolatban Prőhle Gergely azt nyilatkozta, hogy ha az ő támogatása nyitotta meg a lehetőséget a nagy arányú támogatás mögött, akkor szívesen lesz áldozat.

– Azok a kollégák, akik ott dolgoznak, korábban is ott dolgoztak, korábban is zseniálisnak tartottam, amit csináltak, most is annak tartom, és az én utódom az ő zsenialitásukat elismeri, és ennyi kormányzati forrással tudja őket kistafírozni, akkor azt gondolom, hogy ez így rendben van

– tette hozzá.

Prőhle Gergelynek tavaly októberben kellett távoznia a múzeum éléről, helyére Demeter Szilárdot nevezték ki. A kormánypropaganda ezt megelőzően több cikkben is nehezményezte a PIM egyik, a Tanácsköztársaság időszakával foglalkozó kiállítását. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a cikkek után bejelentette, hogy új pályázatot írnak ki a főigazgatói posztra. Prőhle végül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetője lett.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.