Pótdíj: tetemes összeg folyt be tavaly a MÁV és a Volán kasszájába

MÁV és a Volán járatain tavaly több mint 148 millió forint pótdíjat fizettek be a buszon és vonaton jegy nélkül utazók.

2024. január 19., 08:10

Szerző:

Tavaly a pótdíj, azaz az utólagosan kiszabott bírság befizetésekből a MÁV-Start kasszájába 88 millió forint, a Volánbuszhoz pedig majdnem 60 millió forint folyt be – közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel. 

A közlemény szerint a MÁV-Start jegyvizsgálói 2022-ben 19 ezer alkalommal, 2023-ban pedig több mint 30 százalékkal többször, 25 ezer esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazók részére, a növekedés egyik oka a vasúttársaság szerint a tavalyi év rekord utasforgalma lehet.

Az elmúlt évben csaknem 6700 ügyet sikerült lezárni, ezzel 35 millió forintnyi tartozást egyenlítettek ki a MÁV-Start felé, amihez hozzáadódtak a korábbi évekből visszamaradt büntetések befizetései is; a legnagyobb egyösszegű befizetés csaknem 430 ezer forint volt.

Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer tartozását kezeli a vasúttársaság 4,1 milliárd forint értékben – tették hozzá.

A Volánbusz járatain 2023-ban 13 ezer esetben szabtak ki pótdíjat 223,9 millió forint értékben. Tavaly összesen 59,9 millió forint érkezett be az elmúlt évek tartozásainak rendezésével.

A pótdíjat meg nem fizetőkkel szemben a társaság minden esetben megteszi a szükséges lépéseket, jelenleg 790 bliccelés vár jogi végrehajtásra - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a MÁV-Volán-csoport segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat.

A MÁV honlapja szerint három munkanapon belüli pótdíj befizetése esetén, amennyiben az utas a vonaton együttműködést tanúsít az ellenőrökkel szemben, és tartozását az utasleadási lap bemutatásával három munkanapon belül rendezi, úgy bizonyos esetekben a felszámított 25.000 Ft pótdíj helyett csak mérsékelt összegű pótdíjat, 2600 Ft-t kell megfizetnie

Ám amennyiben az utasleadási lapon felszámolt követelés 30 napon belül nem kerül rendezésre, úgy az utasleadási lapon addig felszámított 25.000 Ft értékű pótdíj helyett emelt összegű, 50.000 Ft pótdíj befizetése válik szükségessé, melyről az utast írásban értesítik. Ez esetben az értesítés költségei (posta- és kezelési költség, jelenleg 2145 Ft) szintén felszámításra kerülnek. A magasabb összegű díjak befizetésének elmulasztása esetén a követelés érvényesítése érdekében követelésbehajtó munkatársaink járnak el, szükség esetén a követelés jogi úton, vagy követelésbehajtó cég útján kerül érvényesítésre – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: MÁV-csoport oldala)

13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt