Polt Péter szerint kiváló színvonalon üldözi a korrupciót Magyarországon az ügyészség

Már európai színvonalú a nemzetközi együttműködés és munka, vélte.

2022. május 23., 15:36

Szerző:

Kiváló a kapcsolat az európai csalás elleni szervek és a magyar Legfőbb Ügyészség között, az együttműködés pedig zavartalan. Erről beszélt hétfőn Polt Péter legfőbb ügyész bécsi előadásában, amely az Európai Unió tagállamainak ügyészségeit tömörítő szervezet, a Nadal Network (Az Európai Unió tagállamai Legfelsőbb Bíróságai mellett működő ügyészségek vagy azonos jogállású intézmények Hálózata) ülésén hangzott el.

A Legfőbb Ügsézség honlapja szerint emellett az előadásban az is elhangzott még, különösen jó a kapcsolatuk az Európai Csalás Elleni Hivbatal (OLAF) munkatársaival., akikkel februárban már együttműködési megállapodást is kötöttek.

Polt szerint a magyar ügyészség az OLAF igazságügyi ajánlásainak 100 százalékában eljárást indít, vagy ha már folyamatban van egy eljárás, az igazságügyi ajánlásokat beépíti a munkába. Az OLAF igazságügyi ajánlásai alapján indított esetekben Magyarországon 67 százalék a vádemelési arány, míg az uniós átlag 37 százalék –

ismertette az adatokat európai kollégáival, köztük az EPPO elnökével, Laura Codruta Kövesivel a magyar legfőbb ügyész.

Ezenkívül hangsúlyozta, fontos az együttműködésük az Eurojusttal, és a közös európai nyomozócsoportokkal is, és szigorúan üldözik az uniós pénzügyi források elleni cselekményeket, ezek pedig sokszor határon átnyúló tevékenységek.

(Kiemelt kép: Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ráadásul hat egymást követő napot tölthetnénk otthon a karácsonyi héten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss tervezete szerint. Lenne ugyanakkor három olyan szombat is, amikor dolgozni kellene.

Halálos motorbaleset történt a fővárosban a Gyáli úton hétfő délután, az utat a Könyves Kálmán körútnál lezárták – tudatta a rendőrség a honlapján.

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.