Megduplázódott az oroszpártiak száma hazánkban

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az Oroszországhoz húzók többen lettek ugyan, de a többség még minidig elutasítja a Putyinhoz történő közeledést.

2023. június 8., 12:13

Szerző:

Két év alatt megduplázódott, és jelenleg 26 százalék azoknak a száma Magyarországon, akik azt mondják, szorosabb együttműködésre lenne szükség az oroszokkal – írta meg a Telex a Policy Solutions legutóbbi közvélemény-kutatása alapján. Zelenszkijt rengetegen tartják negatív szereplőnek. főleg a kormánypárti szavazók közül, a NATO-ból viszont egyik oldal szavazói sem lépnének ki, sőt a katonai szövetség megítélése olyan jó, mint a belépéskor.

Többségében nyugatpártiak vagyunk, a magyar társadalom relatív többsége (45 százalék) továbbra is elutasítja a szorosabb együtt­működést az oroszokkal – fogalmaz a 24.hu

A kutatók a nyugati és keleti orientáció mellett a hazánk közép-európai helyzetével kapcsolatos véleményeket is vizsgálták.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint el kellene fogadnunk, hogy kis ország vagyunk, így régiónk jövőjét nem mi fogjuk meghatározni, a magyarok ötöde szerint azonban megfelelő stratégiával régióvezetőkké is válhatunk.

A kutatás kiemelten foglalkozott azzal, hogy a társadalom hol képzeli el Magyarország jövőjét értékek szempontjából. A magyarok többsége (55 százalék) 2023-ban is úgy gondolja, hogy az ország hagyományosan a nyugathoz tartozik értékek szempontjából, így továbbra is ezen partnerekhez kell közelednie. Sőt, ha hanyatlik, ha nem, a nyugati értékrend még népszerűbb is lett 2021-hez képest. Viszont minden ötödik kormánypárti szavazó nem ért egyet az ország nyugathoz való tartozásával, azonban többségük (46 százalék) továbbra is inkább nyugaton képzeli el Magyarország jövőjét.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a magyarok szerint melyik az az ország, amivel fontos a jó kapcsolat. A kapott eredmény olyan szempontból nem meglepő, hogy az első helyen szereplő országok közül mindegyikben rengeteg a magyar munkavállaló: Németország, Ausztria és Egyesült Királyság. Mikor konkrét országra kérdeztek rá, akkor egyértelműen Ausztriát sorolták első helyre a válaszadók, mint amivel a legfontosabb a jó (szomszédi) viszony, az osztrákokat szorosan követi Németország, harmadik helyre pedig a horvátokat sorolták.

A kormánypárti szavazóknál még a Mi Hazánkra voksolók között is többen voltak azok, akik szerint Ukrajnával is kell a jó kapcsolat.

A 2023. március 27. és április 4. között végzett közvélemény-kutatást a Závecz Research készítette. Az 1000 ember személyes megkérdezésével zajlott felmérés reprezentálja az ország felnőtt népességét nem, iskolai végzettség és településtípus szerint. Politikai hovatartozás tekintetében négy kategóriát alkalmaztak: hatpárti ellenzék, Fidesz-KDNP, Mi Hazánk, bizonytalan.

(Fotó: Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)