Pogátsa Zoltán: A konfliktus hatással lesz a befektetőkre

„Már most vannak következményei a magyar–amerikai konfliktusnak, hiszen az ügy híre bejárta a világsajtót. Így közvetve nemcsak a két érintett ország gazdasági kapcsolataira van hatása, hanem befolyásolhat más befektetőket is. Az, hogy milyen mértékben, a következő hónapokban, években derül majd ki” – nyilatkozta a 168 Órának Pogátsa Zoltán közgazdász.

2014. november 1., 09:38

Szerző:

Ha egy külső befektető azt gondolja, hogy egy adott országban jogbiztonság van, alacsony a korrupció szintje, akkor nagyobb valószínűséggel kereskedik vele vagy fektet be oda. Ha viszont egy országról az a hír járja, hogy ez nem így van, akkor lejjebb sorolják a potenciális befektetési célpontok listáján. A gazdasági szakember hangsúlyozta: a baj már megtörtént, most az lenne fontos, hogy minél előbb mérséklődjék a konfliktus. Az ilyen helyzeteket jobb elkerülni, mert hiába rendeződik a probléma, annak sosincs akkora hírértéke, mint a feszültség kialakulásának. Ráadásul Magyarországnak rendkívül fontos partnere az Egyesült Államok, a kereskedelemben és a befektetések terén is – tette hozzá.

Tegnap 14:31

A pedagógus teljesítményértékelést először 2024. szeptember 1-je és 2025. június 30-a közötti időszakra kell elvégezni, amelynek eredményeként a munkáltatók 2025. szeptember 1-jével állapíthatnak meg módosított illetményt. Értékelik azt is, mennyire megbízható a munkavégzés, a pedagógus betartja-e a határidőket, illetve „szabály- és normakövető”, valamint etikus magatartást tanúsít-e, megfelelően motivált, elkötelezett-e.