Placebó vagy fekete ló: a Márki-Zay jelenség betörése a magyar közéletbe

Krémer Balázs szociológus: A következő hónapok feladata ennek meghatározása.

2021. október 19., 09:51

Szerző:

Krémer Balázs szociológus egyik vendége volt Fiala János KeljfelJancsi keddi műsorának a 168-on.

Először arról beszélgettek, hogy a járvány mennyire megviselte az embereket, hogy a Facebook valójában egy pótcselekvés, rosszul viselte a bezártságot, az egyetemi hallgatói még inkább. Arra jutottak, hogy sokat tudunk a világról, de az értelmezéssel vannak bajaink, és hogy az internet által minőségileg nem változott az értelmezés.

„Fura világ, ahol az emberek nagy többsége azt hiszi, hogy ez tudja pótolni a személyes kapcsolatokat”

– mondta Krémer Balázs.

Véleménye szerint az internetes keresgéléssel akár többet is tudhatunk meg a világról, nagyobb tömegű információ elérését teszi lehetővé, de nemcsak többet tudunk, hanem real time-ban tudunk a világról, ennek fejében viszont elgyengült a dolgok értelmezésének a képessége, és ebből él a fake news.

Fontos észrevétele volt a szakembernek, hogy a személyes világban az ember sokkal több megerősítést kaphat, az interneten elveszhetünk a tömegben, az internet valójában a "tömeges magányosság világa".

Utána rátértek arra, hogy egy politikus mindkettőre ki kell, hogy találjon egy technikát, hogyan fog abban hatni, és ezt Amerikában úgy nevezik, hogy „politainment”, ami a politikának és a szórakozásnak (entertainmentnek) a keveredése: sztároknak kell lenni, úgy kell oda menni, mint egy koncertre csápolni, és ezt csinálják a politikusok is, ami nagyon ellentmond a korábbi világnak. Észre lehet venni azt is, hogy manapság erőteljesen jönnek vissza azok a politikusok, akik a közvetlen kontaktusok hatásával jobban tudnak élni.

Fiala János arra volt kíváncsi, mi az, amire az embereknek gusztusa lenne, amit Márki-Zay Péter elégített ki: nem erre volt gusztusuk, de ő emlékeztette őket valamire, amihez gusztusuk lenne. Krémer Balázs ezt úgy próbálta megvilágítani, hogy

Márki-Zay egyfajta „magatartási közgazdaságtant” alkalmazott,

felfedezte, hogy nem haszonmaximalizáló automaták vagyunk, hanem indulataink alapján döntünk, és ez bejött neki. A Márki-Zay Péter jelenségben kevésbé a józan eszünk működik, hanem az, mi a változás, mi az, amit az általa hozott változás jelent. Üzeneteiből az emberek azt vették le, másképp gondolkodik, és ő a változás embere. A jelenséget tehát lehet racionalizálni: nem az establishment embereiről, hanem hétköznapi emberekről beszélt, a változást, nagyon másik világot érzékeltetett.

Krémer szerint meglepő volt, a pallérozott, a politikai világban járatosaknak visszatetsző volt, hogy világosan beszélt, egy hétköznapi, vidéki nyelvet beszélt, amiben benne van, hogy „én értem ezt az embert, és ő is érteni fog engem”.

„Meglepő volt a más karakter, a hagyományos politika beragadt abba a dologba, hogy csak az újraelosztási kérdésekről beszél: csökkentsük az adót, stb., mintha „az államháztartás reszelgetéséről” szólna csak a politika.

Krémer úgy vélte, ehhez képest Márki-Zay Péter szinte nem is beszélt eddig erről, csak ha kifejezetten erre kérdezett rá valaki. Jól fogta meg azt, hogy nem az embereknek az államtól való függésükre akart építeni, hanem pont azoknak a fiataloknak beszélt, akik nem az államtól várják a boldogulást, és hétköznapi embereket hozott példaként.

Fiala felvetette, hogy Márki-Zay egy tökéletesen működő placebó, amire Krémer Balázs úgy válaszolt, hogy inkább a sötét ló kategóriája. Nem egy kiforrott politikai színre lépés volt, és most a nyilvánosságnak komoly feladata, hogy: na jó, de akkor ez mit is jelent?

„Most egy kiforratlan félkész állapotban vagyunk, itt egy jelenség, aki megszólított jó sok embert, olyan rétegek is beszálltak, akiket korábban apatikusnak írtunk körül, én ezt nem utasítom el, kilátszott a politikának a 30 éve abban, amit és ahogyan mondott”

- mondta Krémer hozzátéve, hogy nemcsak a meggyőzés erejével kell, hogy tudjon élni, aki politikus akar lenni.

Krémer szerint most már az a kérdés, le tudja-e majd győzni Orbán Viktort, és ha igen, mivel és hogyan. Úgy vélte, majdnem mellékes, mi jön utána, a lényeg, ami erkölcsileg rombol, és a mostani rendszert el kell tüntetni. Az is kérdés, mondta, hogy a Márki-Zay vezette kormány milyen irányban mozdul el, úgy tűnik, lebontotta azokat a korlátokat, amelyek a politikát egy belterjes úri csibészségnek állították be.

Krémer a teremtve rombolásról beszélt, ami véleménye szerint benne van abban az emberben, aki egy amerikaias üzleti és katolikus világból jön egy másik nyelvvel, de ettől nem mondhatjuk azt, hogy blöfföl, és ez a következő időszak feladata lesz tisztázni, milyen is valójában az ő világa.

 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatója a budapesti Kossuth téren, 2021.10.08. Fotó: Adrián Zoltán/168)

 

Karbantartás miatt rövidített útvonalon járnak a 4-es és a 6-os villamosok a mostani hétvégén, a kimaradó szakaszon pótlóbuszokat állítanak forgalomba – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel. Karbantartás miatt pótlóbuszok járnak a H5-ös (szentendrei) HÉV vonalának egy szakaszán is a hétvégén és a következő hétvégén. Vasárnap pedig futóverseny miatt lezárásokra kell készülni  a Clark Ádám tér és az Attila út környékén. S ha ez mind nem elég, az Agrárminisztérium épülete átépítésének idejére lezárják az V. kerületi Kozma Ferenc utcát hétfőtől; a lezárás miatt változik a 70-es és 78-as trolibuszok végállomása, valamint a 15-ös autóbusz Gyöngyösi utca irányú megállója.

Péntek estétől nyugat, délnyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek, melyekből az éjszaka során – legkisebb eséllyel a Tiszántúlon – záporok, zivatarok kialakulása várható.