Pion István: Elsőfokon nyert a szerzetespap, akit gyermekmolesztálás miatt megbüntetett az egyház

Gyermekmolesztálás miatt eltiltotta foglalkozásától egy papot az egyház, viszont a pap beperelte az egyik áldozatot, aki tanúvallomást tett az egyháznál. 

2022. július 10., 09:56

Szerző:

„Megtörtént, amitől féltünk: pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a Budapest Környéki Törvényszéken, a szerzetespap, aki bírósági eljárást indított a társam ellen, megnyerte a polgári pert” – írja Pion István költő a Facebookon, aki korábban a Pesti Hírlap főszerkesztője volt.

Pion pár évvel ezelőtt írt egy cikket egyházon belüli gyermekmolesztálásról, aminek következtében egyházi eljárás indult az érintett szerzetespap ellen, akit végül pápai határozattal eltiltottak hivatásának gyakorlásától. Az egyházi eljárás után viszont az elkövető bírósághoz fordult és polgári peres eljárást indított. 

„A polgári per alapja a társam tanúvallomása volt, amelyet az egyházi eljárásban tett, és amelyben elmondta, hogy a szerzetespap őt szexuálisan molesztálta. vallomásával nincs egyedül, többen is átélték a szörnyűséget, az egyházi eljárásban beszéltek is róla, azonban ő volt az első, aki a molesztálásáról bejelentést tett” – részletezi bejegyzésében a költő. Elmondása szerint a szerzetes az egyházi testület előtt elmondott beszámoló miatt perelt polgári úton, a bíróság pedig ezt rágalmazási, becsületsértési ügyként tárgyalta.

Ugyanakkor a poszt szerint az illető – aki tanúvallomást tett a pap ellen az egyházban –, fellebbez az ítélet ellen a bíróságon.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP)