Pintérék valamit durván elszámoltak

Az Iskolapszichológiai Módszertani Bázis a Pintér Sándor által közölt létszámnak a feléről tud.

2023. április 13., 12:43

Szerző:

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője ezért arról kérdezte írásban Pintér Sándor belügyminisztert, hogy mikor lesz megfelelő számú iskolapszichológus Magyarországon?

„Az iskolapszichológusok száma 2010-2022 között közel kétszeresére, 998 főről 1922 főre emelkedett” – válaszolta a belügyminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár.

Az mfor.hu idézi azt a szakmai jelentést, ami szerint a Covid alatt és után elképesztően rossz és aggasztó mentális állapotba kerültek a társadalom egyes rétegei, köztük az óvodás és iskoláskorú gyermekek. Ennek ellenére megdöbbentően alacsony óraszámban foglalkoztatják az intézményi pszichológusokat.

Többek között ez is indokolta, hogy az óvoda- és iskolapszichológusok szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg és petíciót írtak alá a tarthatatlan állapotok miatt.

Az mfor.hu emlékeztet, hogy az Iskolai Módszertani Bázis vezetője, Borbáth Katalin, az ELTE tanára, gyakorló pszichológus úgy nyilatkozott, hogy –egy 2016-os felmérés alapján – Rétvári Bence adataival ellentétben épp annak feléről, körülbelül 1000 óvoda- és iskolapszichológusról tud az országban. Hozzátette: „Az óvodákban a szorongás, a viselkedés- és figyelemzavar, az iskolákban ezek mellett a depresszió, pánik, önsértés vagy akár a súlyosabb mentális zavarok megjelenése is rendszeres lett, de a közoktatás nem fordít figyelmet az óvoda- és iskolapszichológus hálózatra”.

Több mint aggasztó, hogy a most készülő, folyamatosan szakmai kritikák alatt álló státusztörvény a helyzetet nemhogy javítaná, de még rosszabb feltételeket teremt a jövőre nézve – idézi a szakmai álláspontot a portál.

(Kiemelt kép: illusztráció – gyerekek rajzolnak az Ágota Alapítvány állami gondoskodásban és családban élő gyermekek számára szervezett integrációs napján a szegedi József Attila Általános Iskola és Szakiskolában 2013. november 9-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

 

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.