Nem engedélyezik a Magyar Rádió épületének bontását

A Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a korábban kiadott bontási engedélyt a Magyar Rádió korábbi épületére, ahol a kormány a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését tervezi.

2023. december 6., 17:29

Szerző:

Minderről Pikó András VIII. kerületi polgármester számolt be a közösségi oldalán. Mint fogalmazott: az engedély visszavonására megadott indok, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat november 7-én a tulajdonában lévő épület helyi védelem alá helyezéséről döntött.

Ezt pedig figyelembe kellett volna vennie a Kormányhivatalnak, amikor a bontási engedélyt megadta.

„Ezzel a történetnek koránt sincs vége, de fontos látni, hogy van értelme küzdeni, ahogyan volt értelme a helyi védettség alá helyezésnek is. Ezért kérek mindenkit, hogy jöjjön el a Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatására december 11-én 6 órától a H13-ba. Mondja el mindenki a véleményét és nézzük meg, mit akarnak a józsefvárosiak!” – közölte Pikó András.

A területet az állam 2020-ban a katolikus egyháznak adta át, hogy a volt rádióépületek bontásával a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kialakíthassa a saját elképzelését – emlékeztet a 24.hu. Egyúttal hozzáteszik, hogy december elsején a kormány egy olyan rendeletet adott ki, ami szerint az eljáró építési hatóság egy kiemelt beruházás esetén, mint a Rádió szóban forgó korábbi tömbje nem veheti többé figyelembe a helyi önkormányzat által megállapított örökségvédelmi követelményeket, azaz a helyi védettség olyan, mintha meg sem történt volna.

(Kiemelt kép: a volt Magyar Rádió legendás Pagodája. Forrás: hu.wikipedia.org)