Kétszázmilliós hátralék: Iványi Gáborék a tönk szélére kerültek

 A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei kilátástalan helyzetbe kerültek anyagilag. 

2021. augusztus 26., 11:32

Szerző:

Iványi Gáborék a petíciók.com oldalon tette közzé nyilvános levelét, amelyben felhívja a figyelmet vallási közössége teljes anyagi ellehetetlenülésére. Az oldalon az egyház petíciót is elérhetővé tett. Iványi Gábor a nyílt levélben mindemellett anyagi támogat is kér az egyház szimpatizánsaitól.  

A kisegyház vezetője a következőképp fogalmaz közössége anyagi helyzetével kapcsolatban: „A NAV (meg sem várva azt, hogy az ítéletet kézhez kapjuk, vagy valamennyi jogi fórumon ügyünk végigfusson) a mai napon számlánkra terhelte azt a 246.131.000 (kettőszáznegyvanhatmillió egyszázharmincegyezer – ebből 90.000.000 forint késedelmi büntetés) forintos hátralékot, mely az egyes intézményeink bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti.” Iványi Gábor véleménye szerint az állam jogtalanul tartja vissza közösségének járó támogatásokat. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség azután esett el az egyházaknak járó állami támogatásoktól, hogy az új egyházügyi törvény által nem kapták meg Iványi Gáborék az egyházi státuszt. 

Iványi Gáborék számos pert indítottak amiatt, hogy a szerintük neki járó támogatásokat az állam visszatartja. Az egyházi vezető írásában kijelenti, hogy

az egyházi státuszt is alkotmánysértő módon vonták meg tőlük.

Iványi azt is kifejti a petíció mellett közzé tett írásában, hogy a nekik járó támogatásokból nem hitéleti tevékenységet kívánnak folytatni, hanem a legszegényebbeknek akarnak szociális támogatásokat nyújtani. 

Az egyház szociális tevékenysége és teljes működése leállhat, amennyiben a NAV nem tekint el a tartózások behajtásától. Iványi Gábor hozzátette: „Amennyiben a NAV nem látja be úgy, mint a Nemzeti Közművek az ősz folyamán, hogy a gáz elzárással várnia kell és szükséges a tárgyalás útjára lépnünk, és nem ad haladékot, akkor márciusban nem tudunk bért fizetni. Mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottainkról, intézményeinkről nem is beszélve. Erre nem válasz az, hogy az állam átveszi feladatainkat.”

(Kiemelt kép: Iványi Gábor beszédet mond a Senki sincs a törvény felett! tüntetésen a gyöngyöspatai romák kártéritési perében hozott döntés be nem tartása ellen 2020. február 23-án. Fotó: Pesti Hírlap archív)