Perlik az önkormányzatot a balatonfüredi görög falu tulajdonosai

Miután nem sikerült megállapodni a közel 35 ingatlantulajdonossal, kisajátításról döntött az önkormányzat. Hiába perelnek az érintettek, a Kúria egyelőre nem nekik adott igazat.

2023. április 4., 15:17

Szerző:

A 24.hu cikke szerint van, aki majdnem harminc éve 3 millió 600 ezer forintért vett üzlethelyiséget a helyszínen. Most mindössze ötmilliót kapna, holott a füredi ingatlanok ára minimum a tízszeresére emelkedett. Az önkormányzat közérdekre hivatkozik, de lakópark építése sem kizárt a területen.

A kártalanítás összegét már ki is küldték a tulajdonosoknak.

Gyurkovics Béla a Görög Falu Kft. korábbi ügyvezetője, több helyi ingatlan és üzlet tulajdonosa arról nyilatkozott a 24.hu-nak, hogy 1994-ben még egy térségileg meghatározó bevásárlóközpont építése szerepelt a tervek között.   

1994-’95-ben egy 20 négyzetméteres kereskedelmi egység 3,6–3,8 millió forintba került a területen. Ekkor Budapest II. kerületének kiemelt útvonalán 50-60 négyzetméter körüli lakást lehetett venni vásárolni ennyi pénzért, a füredi árak mindig vetekedtek a rózsadombi ingatlanok áraival – tette hozzá.

Miután a bevásárlóközpont terve meghiúsult, az arra számító vállalkozók számára teret engedtek a „görögfalu” projekt megvalósítására.  

2003-ban jött képbe a Masped-csoport, amely vállalta, hogy befejezi a beruházást, a meglévő tulajdonosoktól több pénzt nem kér, ennek fejében pedig a Görög Falu Kft. az el nem adott ingatlanvagyont átadja. 2005-ben egy 20 négyzetméteres üzlet ára 10–12 millió forint volt – írja a portál. 2005 és 2015 között még ha döccenőkkel is, de működött a görög falu, az üzletek körülbelül fele aktívan, a másik fele értékesítésre várt.

Az újabb fordulópont 2015–’16 körül állt be, miután az önkormányzat 41 százalékos tulajdonrészt vásárolt a külföldi befektetőtől. Gyurkovics Béla szavai szerint a mélyrepülés ekkor kezdődött.

„Az önkormányzat a bárt, az éttermet egyből bezáratta, a szupermarketet sem működtette. A város vagyonát leamortizálták, az volt a cél, hogy a görög falu értéke minél jobban lemenjen, és már a Masped új tulajdonosa sem költött az ingatlanjaira. A lányommal felújítottuk az üzleteinket, 2016-ban egy-egy üzletre 2,5 millió forintot költöttünk. A polgármester folyamatosan az ingatlanok lerobbant állapotára hivatkozik, miközben ők tették őket ilyenné. Tessék megnézni az én ingatlanjaimat, azok kifejezetten jó állapotban vannak. Persze így az enyém is leértékelődik” – nyilatkozta Gyurkovics a 24.hu-nak.

Az önkormányzat által megindított kisajátítási eljárást és az ingatlanokért megítélt összeg mértékét is bíróságon támadták, még az alapvető jogok biztosának is írtak. Tőlük azt a választ kapták, hogy csak a jogerős bírósági döntés után tudnak állást foglalni az ügyben.  

A portál megkereste Balatonfüred polgármesterét is. Bóka István válaszában annyit írt, hogy az önkormányzat már több éve célul tűzte a görög falu területének rehabilitációját, „tekintettel arra, hogy annak eredeti kereskedelmi funkciója megfelelő kereslet hiányában évekkel ezelőtt megszűnt, és a helyébe kényszerűségből lépő, szezonális szórakozóhelyi funkció sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”.

Hozzátette: a kisajátítási eljárás során a hatóság által kirendelt igazságügyi szakértő határozta meg az azonnali, teljes és feltétlen kártalanítások összegét, „amelyet az önkormányzat egyetlen esetben sem vitatott”.

A 24.hu idézi az önkormányzat egy korábbi közleményét, miszerint  egy nagy zöldterületet, parkot szeretnének kialakítani a helyszínen szigorúan ellenőrzött lakófunkcióval.

A még folyamatban lévő perre hivatkozva arra nem kaptak választ, hogy mennyibe került az önkormányzatnak az ingatanokért fizetett kisajátítási végösszege, amint a korábbi tulajdonos Masped-csoport is elzárkózott a nyilatkozattól.

(Kiemelt kép: görög falu, Balatonfüred. Fotó: H. Szabó Sándor/MTI)