Parkinson-kórra emlékeztető tüneteket produkált egy koronavírusos beteg

Az idegrendszeri rendellenességhez már korábban is kötöttek vírusokat.

2020. szeptember 23., 12:59

Szerző:

Egy friss tanulmányban egy COVID-19-es beteg különös esetét mutatják be – írja a 24.hu az IFLScience közélse alapján. A férfinél nem sokkal a fertőzés észlelése után Parkinson-kórra emlékeztető tünetek jelentkeztek.

Az idegrendszeri rendellenességhez már korábban is kötöttek vírusokat, így az influenza A-t is, de most először kötötték össze az új koronavírussal.

Az izraeli Asdódi Szamszon Asszuta Egyetemi Kórház csapata által vizsgált 45 éves páciens eleinte a COVID-19 tipikus tüneteit, szaglásvesztést, köhögést és izomfájdalmat tapasztalt. Miután pozitív lett a tesztje, három hétre izolálták egy kórházban, mielőtt el nem tűnt a vírus a szervezetéből.

A férfi több alkalommal remegést vett észre magán, és kézírása is romlani kezdett. Két hónappal később már neurológiai vizsgálatokat folytattak rajta, ezek során pedig megállapították, hogy a beteg Parkinson-szindrómában szenved – ez egy olyan tünetegyüttes, amely a Parkinson-kórra hasonlít. Azóta a férfi állapota tovább romlott.

Érdekes módon a COVID-19 bizonyos jelei, így a szaglásvesztés gyakran előzi meg a Parkonson-kór jelentkezését. Egyelőre nem bizonyított, hogy az izraeli páciensnél a koronavírus idézte volna elő az idegrendszeri tüneteket, de nem voltak más ismert rizikófaktorai, amelyek Parkinson-szindrómához vezethettek volna. 

 

 

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.