A magyar kormány is megkapja levelét a Pegasus-bizottságtól

Jövő héten minden tagállami kormány megkapja azt a levelet, amely a Pegasus-bizottság kérdéseit tartalmazza. Ezekre pedig legkésőbb őszig kell válaszolni.

2022. június 26., 07:06

Szerző:

 Egyebek mellett arra vagyunk kíváncsiak, hogy Orbánék használják-e még a kémszoftvert, hányszor figyeltek meg vele embereket, vagy van-e még élő szerződésük a NSO céggel  – írta a DK-s Rónai Sándor, a Pegasus-bizottság alelnöke közösségi oldalán.

Részletezte, hogy a választ legkésőbb őszig várja a bizottság. Ha ez nem történik meg, akkor – Rónai elmondása szerint kezdeményezésére – a Pegasus-bizottság Magyarországra jön, hogy személyesen tegyék fel kérdéseiket.

A bizottság már kémszoftvert gyártó NSO cég képviselőivel is beszélt a megfigyelési botrány részleteiről.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek találkozóján Brüsszelben 2022. június 23-án. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.