A NER-es vállalkozók hibájából rekedt meg két pécsi nagyberuházás is

A PVSK egyszerűen szerződést bontott a kormánypárttal jó kapcsolatokat ápoló kivitelezővel, míg a Pécsi Tudományegyetem szerződésbontása egy másik, hasonló vállalkozással folyamatban van.

2023. május 23., 19:10

Szerző:

Szerződést bontott a Bánki Erik fideszes képviselő érdekeltségéhez tartozó  B Build & Trade nevű céggel a Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK), és ezt tervezi a Pécsi Tudományegyetem is, így a cég felszámolás alá került, írja a Telex. A lap szerint így két, Pécsen tervezett nagyberuházás is végveszélybe került, lévén a kiváló fideszes referenciákkal rendelkező  B Build & Trade vitte mindkettőt.

  • a PVSK-nak egy új, 800 fős lelátót, új futballpályákat és egy új sportcsarnokot terveztek meg a lebontott régi csarnok telkére, de a 2017 óta tartó projekt továbbra is félkész állapotban árválkodik, a kivitelezése határidők sorozatos módosítása után. Az eredetileg 2,1 millárd forintos beruházás idén tavaszra 2,5 milliárdos költségnél tartott már,
  • a PTE-nek pedig leendő tudományos és innovációs parkját építi a B Build, de itt még a munka sem kezdődött el a felszámolás bejelentése előtt, a 4 milliárdos projektnek a szerződések szerint viszont 2022 őszére már készen kellett volna lennie
  • Pécs közelében, Pogányon a cég a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy programjának keretében egy 92 szobás, négycsillagos superior minősítésű szálloda építésére nyert 3,9 milliárd forintot, itt a B Build anyaghiányra, drágulásra és a folyószámlahitelek válság következtében történt megdrágulására hivatkozott azzal kapcsolatban, hogy a projekt még el sem indult.

Azt sem tudni, a nagyberuházásoknak mi lesz a sorsa, és azt sem, mi lesz azzal a 10 százalékos előleggel, amit a Pécsi Tudományegyetem máris kifizetett a  B Build & Trade részére. 

Az ügy részleteit a Telex riportjában lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: a PVSK már elkészült, egyik új futballpályája Pécsett. Fotó: B Build and Trade, Facebook)