PDSZ: Retorziókat helyeztek kilátásba a sztrájkoló tanárok ellen

Fegyelmit is kilátásba helyeztek sok helyen a sztrájkoló tanárokkal szemben.

2022. február 2., 13:41

Szerző:

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete blogbejegyzésében figyelmeztet rá, hogy túlkapásokat követnek el vezetők a hétfői pedagógussztrájkban résztvevő alkalmazottak rovására. A szakszervezet szerint a tízezreket megmozgató sztrájkot követően több helyről jelentettek már kedden túlkapásokat.

A PDSZ jelenleg gyűjti az információkat az esetekről.

A szakszervezetekhez érkező beszámolókból olyan esetekre derül fény, mint például büntetések kilátásba helyezése a sztrájkról szülőket értesítő tanár részére, de olyan is előfordult ezek szerint, hogy a tankerület utólag olyan utasítást adott ki, hogy a hétfői első két óráról hiányzó tanulóknak igazolatlan mulasztást könyveljenek el, és az órákat jelöljék úgy, mintha megtartották volna. 

A PDSZ értesülései szerint sok helyen – az egyébként már rég nem is létező – „fegyelmi eljárást” helyezték kilátásba, más helyeken azt állították, hogy „mivel nincs szakszervezet” az intézményben, ezért nem is lehet sztrájkolni. Volt olyan intézmény, amit a tankerület vezetője úgy értesített, hogy „mivel a szakszervezetek nem voltak képesek fellebbezni 5 nap alatt sem”, a sztrájk nem legális, de a vezető megengedi a sztrájkot, ugyanakkor a sztrájk alatt be kell menni tanítani és felügyelni.

(kiemelt kép: PDSZ/Facebook)

 A háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal. Az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetése a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint így előreláthatóan októbertől indulhat meg. A későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra,  közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel pénteken.