A pártok is megemlékeztek a holokauszt áldozatairól

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

2022. január 27., 18:18

Szerző:

Parlamenti pártok is megemlékeztek a holokauszt áldozatairól az emléknapon.

A Fidesz csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt emelte ki:

„Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa a zsidó honfitársaink számára is. A tömeges bevándorlás miatt a bevándorlóországokban egyre több antiszemita támadás éri az európai zsidókat”

– írták.

„Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra!”

– szögezte le a nagyobbik kormánypárt, hozzátéve: „a zsidók fenyegetésében sem mehetünk vissza a múltba!”

Az MSZP azt hangsúlyozta: „történelmünk legszörnyűbb helyszínei, az egykor Európa közepén működő haláltáborok a mai napig arra figyelmeztetnek, hogy közös felelősségünk fellépni a szélsőséges gondolatok terjedése ellen”.

„Több mint hetven évvel a szörnyű tragédia után ezért "azzal tisztelhetjük meg leginkább az áldozatok emlékét, ha nemet mondunk a gyűlöletre, a megbélyegzésre, a kirekesztésre és a közönyre, mindarra, amelyek elvezettek a múltbéli alávaló tettekhez”

– írta az MSZP.

A DK közleményében arra figyelmeztetett: soha nem szabad elfelejteni „az ártatlanok szenvedését”, mert csak így lehet tanulni a „múlt borzalmaiból”.

„Kötelességünk őrizni az áldozatok emlékét, és óvni a törékeny emberi életeket, és megakadályozni minden olyan eszme terjedését, ami hátrányosan különböztet meg embereket egymástól”

– szögezték le.

Az LMP szerint azért fontos megemlékezni a holokauszt áldozatairól, mert egyfelől ezt kívánja meg a tisztelet, másfelől pedig „nem árt magunkat figyelmeztetni időről időre arra, hogy a gyűlölet, mások rosszindulatú megbélyegzése nagyon könnyen hova vezethet". A Liberálisok is azt emelték ki: emlékezni kell, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló. „Ne fordulhasson többé elő, hogy bárkit alapvető jogaitól, szabadságától, emberi méltóságától megfosztva mártírhalálba küldhessenek!"

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2022. január 27.Egy megemlékező a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján a Holokauszt Dokumentációs Központ udvarán, az áldozatok emlékfalánál 2022. január 27-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.