Parlagfűpollen No Egyesület: jogellenes titkosítással rúg az allergiásokba a kormány

Véleményük szerint a kormánynak nem érdeke a felderítés.

2021. augusztus 24., 06:08

Szerző:

Közleményt adott ki a Parlagfűpollen No Egyesület, amelyben a hatóságokat hibáztatja azért, hogy idén sem végeznek szervezett, az egész országra kiterjedő parlagfű-felderítést. Mint írják, emiatt a mostani szezonban sem történik meg a parlagfűvel fertőzött területek általános mentesítése, és a szankcionálás.

„Visszás jelenség, hogy a kormány a parlagfűvel fertőzött területek gazdáit továbbra is támogatja, a parlagfű elleni küzdelemre hivatott pénzt pedig eredménytelen röpködésekre, baráti szervezetek kitömésére és sikerpropagandájának finanszírozására használja” – áll a közleményben. A szakértői gyomfelmérések szerint Magyarországon több százezer hektár erősen fertőzött parlagfűvel, és mint írják: a hatóságok évente ennek 1%-át sem derítik föl.

A civil szervezet szerint az arányt a légi felderítések sem javították, mivel ezeknek a repüléseknek a költségükhöz képest gyenge a hatékonysága, és olyan időszakra szervezik őket, amikor a parlagfűpollen legnagyobb része már a levegőbe került. Ennek egyetlen oka lehet: nem akarják a nagybirtokosokat a haszonnövények (főként a napraforgó) betakarítása előtt mentesítésre bírni és bírságolni. Inkább hagyják, hogy az allergiások szenvedjenek – árják közleményükben a civilek.

Véleményük szerint a tavalyig ezen a felületen keresztül az esetek egy részében hatósági visszajelzések is érkeztek a helyszíni ellenőrzés, a közérdekű védekezés vagy igen ritkán a többnyire jelképes mértékű bírság kiszabásának tényéről és időpontjáról. Az esetek túlnyomó részében azonban már ekkor is megsértették a Panasztörvény jogszabályait és nyilvánvalóvá váltak az eljárások közötti indokolhatatlan különbségek.

2015-ben Székely László, akkori Alapvető Jogok Biztosa sorozatos jogsértést állapított meg az évente sok millió forinttal támogatott PBR-nél: a közérdekű bejelentések vonatkozásában. Sok esetben nem csak a tájékoztatás, hanem az esetek kivizsgálása vagy az intézkedések foganatosítása is elmaradt, ami a petíciós jog, a jogbiztonság és a hatósági ügyek tisztességes intézésére vonatkozó alapjogok sérelmére vezetett. Az ombudsman intézkedésre kérte fel az akkori minisztert, ám sem akkor, sem az utódja, Nagy István ideje alatt nem javult a helyzet – írja a Parlagfűpollen No Egyesület.

Úgy vélik, idén tovább rontották a PBR felületét, az ombudsman ajánlásaival és a Panasztörvénnyel szemben már nem jeleznek vissza a kormányhivatalok és a jegyzők megtett intézkedésről vagy a terület mentesítéséről, ezzel a minimálisról nullára csökkentve az átláthatóságot. Az egyetlen válasz, amit a közérdekű bejelentő kap, hogy az ügye még folyamatban van vagy lezárásra került. A kétmillió allergiás érdekeit sértő titkosítás lehetőséget ad az eljárások körüli visszaélések leplezésére.

(Kiemelt kép: Parlagfűvel szennyezett területeket derítenek fel helikopterrel Győr-Moson-Sopron megyében 2014. augusztus 25-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)