Papcsák Ferenc: Megvédem őket

Várnai László, a zuglói képviselő-testület LMP-s tagja nemrég blogjában írta meg: a Papcsák Ferenc vezette önkormányzat tanácsadásokért mintegy nyolcvanmillió forintot fog kifizetni ebben az évben. Többek közt rokonoknak, korábbi fideszes képviselőknek és párthű embereknek. Az egykori elszámoltatási kormánybiztossal átnéztük a szerződéseket. KRUG EMÍLIA interjúja.

2011. március 16., 18:33

- Akasztják a hóhért? Elszámoltatják a korábbi elszámoltatási kormánybiztost? Várnai László azt nyilatkozta: az általuk megkérdőjelezhetőnek tartott szerződéseket elküldik Budai Gyula kormánybiztosnak.

– Én a kerület valamennyi lakójának polgármestere vagyok, bárki bejöhet, elmondhatja a problémáját. Várnai úrnak nem lehetősége, hanem kötelessége a polgármestert, a menedzsmentet ellenőrizni. Valamelyik szombaton is majd három órát beszélgettünk. Akkor nem vetette fel, hogy szerinte aggályos némely szerződés, viszont amikor külföldre mentem, rögvest sajtótájékoztatót tartott. Miért nem a hatóságoknak jelzi, vagy nekem, ha szerinte bajos egy szerződés? Ráadásul ki sem kérte a teljesítési igazolásokat, pedig nélkülük meg sem ítélhető az ügy.

- Erről is fogunk beszélni. De miért nehezményezi Várnai eljárását? Ha ön rájön valamire, szintúgy a nyilvánosság elé áll – ő miért ne tehetné?

– Tegye! De barátságtalan gesztusnak tartom, hogy miközben az ajtóm nyitva áll előtte, így jár el. És például összemossa az előző ciklus kifutó szerződéseit azokkal, amelyeket én voltam kénytelen megkötni, hogy a tapasztalatokat be tudjam emelni a hivatal működésébe, és elláthassuk azokat a feladatokat, amelyeket most nem tudunk.

- A Várnai által nyilvánosságra hozott 53 tanácsadói kontraktus mindegyike az őszi önkormányzati választás után köttetett. Úgy fest: valamennyi fideszes, aki most nem lett képviselő, megbízást kapott. Csak rájuk hatukra 2011 végéig 23 millió 880 ezer forintot fognak költeni.

– Az 53-ba a takarítónő, a katasztrófavédelem, a jegyző és az alpolgármesterek által kötött egyéb szakértői szerződések is beletartoznak. Egyébként mindenki ellen jogi eljárást kezdeményezek, aki megkérdőjelezi a szakértőink munkáját! És miért is feltételezi bárki, hogy egy korábbi fideszes képviselőnek nem lehet olyan képzettsége, tudása, amely jól használható a hivatalban?
- Ha akkora szükség van a tapasztalatukra, miért nem lehettek képviselők? A régi motorosok helyett önhöz hű káderekkel töltötték meg a fideszes frakciót.

– Ez így nem igaz! Azok pedig, akiket felkértünk tanácsadóknak, korábbi tapasztalataik révén segítik a munkánkat. Egy polgármester hadd választhassa meg, kikkel szeretne együtt dolgozni. Így nagyobb személyi kört tudtunk mozgósítani.

- Az biztos. De még mindig nem értem: ha ennyire megbízik bennük, miért nem akart a testületben dolgozni velük? Most úgy fest, mintha ilyen megbízásokkal akarnák kompenzálni őket. Ne mondja, hogy nincs ellentét a mostani fideszesek és a régiek között!

– Mondjon példát!

- Csak a legutóbbi ügy: az egyik fideszes képviselő alig két hónap múlva visszaadta mandátumát, s helyére az időközi választáson a Fidesz zuglói szervezete saját elnökét akarta indítani az ön személyi titkára helyett.

– Idejétmúlt a kérdés. Az országos vezetés demokratikus párbeszédben úgy döntött, az általam preferált jelölt induljon. A kopogtatócédulákat már leadta, bírja az emberek bizalmát.

- Vagyis csak van némi ellentét. De vissza a szerződésekhez. Havi háromszázezret fizetnek Gyügyei Lilian korábbi fidelitasos képviselőnek, aki Várnai szerint a Peli & Perfect Kft.-n keresztül kommunikációs tanácsokat ad a polgármesteri kabinetnek. Gyügyei elismerte, hogy a cég csak pár hónapja létezik, és ilyen jellegű munkát eddig nem végzett. Mégis: nagy a bizalom.

– Gyügyei Lilian a parlamenti titkárom volt, sokat foglalkozott kommunikációs kérdésekkel. Nagy tudással, helyismerettel rendelkező zuglói lakos, támogatja a munkámat a fogadóórákon, besegít a helyi rendezvények, konferenciák szervezésébe.

- Ki állítja ki a teljesítési igazolást?

– Az Állami Számvevőszék ajánlása szerint járunk el: minden alpolgármester felelős bizonyos területekért, és ahhoz kapcsolódóan ő adja ki a munkavégzést igazoló papírokat.

- Vagyis az ön javaslatára kinevezett alpolgármestereken múlik, hogy kiadják-e az igazolásokat azoknak az embereknek, akikkel az ön javaslatára kötöttek szerződést?

– Ha alájuk tartozik a terület, akkor igen. Ha hozzám, akkor én. Ha nincs teljesítés, nincs fizetés.

- Mégis: szép kör. Ki mondaná, hogy nem adja ki az igazolást, vagy szól, ha túlárazottnak tart egy-egy megbízást?

– Rögzítsük: a kabinet egység, amelyért én felelek. Úgy tűnik, mintha szerződések százairól beszélnénk, miközben az előző ciklusban ment el több százmillió szakértésre.

- Idén meg nyolcvanmillió fog. Ez is sok, ha felesleges.

– De nem az. A szakértők jelentős részét ideiglenesen bíztuk meg, hogy segítsenek az átvilágításban, mert sok olyan ügy van, amelynek áttekintéséhez pluszerő kell.

- Működik itt jogi osztály. Emellett még havi kétmilliót kell fizetni az ilyen-olyan cégek jogi tanácsaiért?

– Ez a jogi osztály szignálta azokat a problémás szerződéseket, amelyeket most vizsgálnunk kell. Még kormánybiztosként szembesültem vele: nem feltétlenül segítik az átvilágítást azok, akiknek az érdekkörébe tartozott egy-egy szerződés befogadása, megkötése. Sosem állítottam, hogy nincs szükség külső szakértőkre. A kérdés az, hogy milyen az ár-érték arány. Az általam felkért munkatársak segítségével csaknem négyszázmilliós kárt tártunk fel. Például kiderült, hogy az előző vezetés eladott három olyan ingatlant, amelyből – bérbeadás révén – évente több tízmilliós nyeresége volt az önkormányzatnak. Szakértőnk megállapította: az egyik ingatlant a könyv szerinti érték alatt adta el a testület. Hogyan működik az a hivatal, az a pénzügyi osztály, amelyik nem ordít, és hívja fel a testület figyelmét a veszteségre, és arra: várhatóan bűncselekményt fognak elkövetni.

- A szakértők feladatai között nem találhatók visszásságok feltárására vonatkozók. A teljesítendő munkák csak általánosságban, a gazdálkodás állapotfelmérésének kapcsán szerepelnek.

– Mondok példát: egyik jogászunk dolga az, hogy a mindennapi munkámat segítse, véleményezze a dokumentumokat, és emellett közreműködik az átvilágításban is az ügyvédi irodával együtt, amelyet megbíztam.

- Kun Miklós pedig két munkatársával együtt négymilliót kap négy hónapra, a Polgárosodás Modernkori Kutatóközpont létrehozásában való közreműködésért, valamint a kommunizmus áldozatairól tartandó konferenciasorozatért.

– Zuglóban nincs olyan társadalmi esemény, amely ránk irányítja a figyelmet. Arra kértem a nagyra becsült tanár urat és munkatársait, hogy segítsenek egy olyan konferenciasorozat és intézmény létrehozásában, amellyel Zuglót a közvéleményben ismertebbé tesszük.

- Sikerült olyat találni, aki a hetvenes években még szívélyesen levelezett Kádárral, s olyanokat írt neki, mint: „Kun Béláné mindig kommunistához méltó optimizmusra nevelt bennünket...”

– Tanár urat, miképp a szakértőinket, a sajtóban megpróbálják ellehetetleníteni, de innen üzenem: kitartok mellettük, és megvédem őket.

- Figyeli még országosan is a közpénzek elfolyását? Mit szólt például Lázár János Audi S8-asához?

– Nem tisztem ezzel a kérdéssel foglalkozni. Ettől függetlenül elmondhatom: a saját autómmal járok, nem kértem benzinkártyát, nincs sofőröm, és a mobiltelefonomat is én fizetem.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.