Palkovics László: Megalakult az alkalmazott kutatásokat támogató hálózat

A miniszter szerint ez hozzájárul a kormány azon tervéhez, hogy tudásalapú gazdaságot építsen.

2021. szeptember 20., 17:17

Szerző:

Az alapító okirat aláírásával 2021. szeptember 20-án létrejött a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet-Hálózat – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben az MTI-t hétfőn. A hálózat az induláskor kutatás-fejlesztési és vállalkozási tevékenységük összehangolásával fokozhatja négy állami érdekeltségű intézmény piaci bevételtermelő képességét. A hálózat távlati célja, hogy újabb csatlakozók bevonásával erősítse a magyar gazdaság versenyképességét, magas hozzáadott értéket termelő munkahelyek létesítésére ösztönözzön.

A kutatóintézet-hálózat létrehozása azt a célt szolgálja, hogy támogassák a tudás- és technológiatranszfert, ezzel kutatás-fejlesztési tevékenységük fejlesztését, a piaci megrendelők számára nyújtott szolgáltatásaik bővítését is elérjék. A hálózat nemzetközi előképének tekinthető német Fraunhofer Társaság Európa vezető szervezete az alkalmazott kutatások terén. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a kormány a tudásalapú gazdaság megteremtésén dolgozik, Magyarországot Európa jelentős innovátorai közé léptetné előre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai célja, hogy a hazai K+F ráfordítások 2030-ra érjék el a GDP 3 százalékát. Palkovics szerint emiatt folyamatosan növelik a finanszírozást. Hozzátette: a kutatóintézeti, egyetemi és vállalati szaktudás és teremtőerő összekapcsolását a tudományos parkok és a nemzeti laboratóriumok rendszereivel segítik. „Az alapkutatásokra fókuszáló Eötvös Loránd Kutatási Hálózat mellett most létrejövő alkalmazott kutatóintézet-hálózatnak a magyar ötletek gyakorlati hasznosításában, piacképes termékké, szolgáltatássá alakításában kell majd élen járnia” – hangsúlyozta a miniszter.

(Kiemelt kép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a magyar állam és a Rheinmetall vegyesvállalataként épülő Lynx gyalogsági harcjárműgyár első tartóoszlopának felállításán Zalaegerszegen 2021. március 26-án. Fotó: Varga György / MTI)