Palkovics László: Nem költözik a CEU, nincs CEU-ügy

2018. október 29., 14:51

Szerző:

– Nem költözik a CEU. A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy kampusza a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi. Nincs CEU-ügy – nyilatkozza a 168 Óra e heti számában Palkovics László innovációs miniszter, aki elárulja, a CEU-val megállapodó amerikai Bard College-nál láttak egy nyolcvan négyzetméteres épületet, „amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is”. Hozzáteszi, azért „álságos” ez a történet, mert amit a CEU most Bécsben csinál, azt megtehette volna Magyarországon is. A tárcavezető közli azt is, hogy pár hete járt nála David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki szóba sem hozta az egyetem ügyét.

Fotó: Bazánth Ivola

Az interjúból kiderül, hogy a jövőben alapítványi formában működő Corvinuson nem lesznek állami ösztöndíjas hallgatók, csak úgynevezett kiválósági ösztöndíjasok. A miniszter úgy látja, nem okoz lemorzsolódást, hogy 2020 után csak nyelvvizsgával lehet a felsőoktatásba lépni.

Az MTA kutatóintézeteivel kapcsolatos tárgyalásokról Palkovics László azt mondja, minden a megfelelő ütemben halad. Hozzáteszi, annak ellenére, hogy kapott meghívót, „Lovász László  elnök úr egyébként ebben a szobában még nem volt, pedig én már legalább ötször jártam nála”. Az akadémiai kutatóintézetekben dolgozókat pedig azzal nyugtatja, ne aggódjanak, január elseje után is megkapják a fizetésüket.

További részletek az ezen a héten szerdán megjelenő 168 Órában.