Palkovics a kormány elé viszi az MTA-kutatóhálózat leválasztását

2019. május 10., 13:24

Szerző:

Palkovics László már a jövő héten a kormány elé viszi a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek kérdését. Az innovációs miniszter erről szerdai találkozójukon tájékoztatta Lovász Lászlót, az MTA elnökét – válaszolta Lovász László az Indexnek.

Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy Palkovics László pontosan mit javasol majd, de az MTA bízik abban, hogy az Orbán-kormány elfogadja a héten az akadémia közgyűlése által megszavazott döntéseket.

– Most nincs tárgyalásra szükség, hanem az ITM-en a sor, hogy valóban az ország érdekeit szolgáló javaslatot terjesszen a kormány elé. Tudomásunk szerint ez már jövő héten megtörténik. A szerdai találkozónkon a miniszter az ezzel kapcsolatos elképzeléseiről beszélt. Ezután pedig a kormánynak kell döntenie, hogy mit lép

 – válaszolta Lovász László akadémiai elnök a portál érdeklődésére.

Palkovics László miniszter már háromnegyed éve azon dolgozik, hogy drasztikusan átalakítsa az akadémiát, a finanszírozási rendszert, és hogy tervei szerint leválassza az intézményről a kutatóintézeteket, ha kell, törvénymódosítással, az MTA szándéka ellenére. Az MTA Közgyűlése hétfőn arra szavazott nagy többséggel, hogy a kutatóhálózat maradjon az MTA intézményén belül, elfogadta egy új vezetői struktúra létrehozását, és hogy maradjon meg az intézmény alapfinanszírozása.

Az MTA közgyűlése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

– A Közgyűlés több mint 400 fős részvétellel, határozatképességének teljes birtokában, nagy többséggel határozott hétfőn arról, hogy az MTA kutatóintézet-hálózata maradjon az Akadémiánál. Ez számunkra szakmai kérdés: az MTA vezetői, elnöksége és kutatói is egyetértenek abban, hogy ez szolgálja leginkább a tudomány érdekeit, sőt a kormány innovációs fejlesztési elképzeléseit is, tehát végső soron az ország fejlődését

– indokolta a döntést az Indexnek Lovász László.

Hozzátette, hogy az akadémia felelős hozzáállását mi sem mutatja jobban, hogy messzemenőkig figyelembe vették a kormányzat kéréseit és elképzeléseit, vagyis azt is megszavazták, hogy hajlandóak jelentősen átalakítani a kutatóhálózat irányítási rendszerét, a mostaninál jóval nagyobb teret engedve a kormány jelenlétének.

Arról nincs információ, hogy pontosan miről beszélt a miniszter és az elnök szerdán, de Lovász László optimista választ adott az Index kérdésére.

– Abban kell bíznunk, hogy a Kormány elfogadja az általunk megszavazott megoldást, és a hosszú vitát lezárva végre együtt láthatunk hozzá a munkához

 – írta az MTA elnöke.