Palkovics László holnap benyújtja az MTA kifosztásáról szóló törvényjavaslatot

Szeptember 1-i hatállyal elveszik a kutatóhálózatot az MTA-tól – jelezte a miniszter.

2019. június 3., 13:42

Szerző:

Holnap beterjeszti az Országgyűlésnek Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosítását, és szeptember 1-i hatállyal elveszik a kutatóhálózatot az MTA-tól – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az atv.hu-nak.

– Valóban beterjesztjük a törvényjavaslatot, amely azt mondja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet hálózata – amely eddig a köztestület alatt működött – egy, az akadémiához hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működjön tovább. Ezt be fogjuk terjeszteni, és nyilván a parlament fog erről dönteni

– közölte a miniszter. Megerősítette azt is, hogy már kedden benyújtja a javaslatot.

Az MTA melletti tüntetésekről azt mondta, hogy két szálon zajlanak az események, az egyik része politikai alapú, ilyen volt a vasárnapi tüntetés is. Ezzel párhuzamosan pedig a szakmai tevékenység zajlik, amely a törvénymódosításról szól, és arról, hogyan nézzen ki majd a kutatóintézeti hálózatnak a jövőbeni működtetése. Erről állítása szerint folyamatosan egyeztetnek az Akadémiával.


Fotó: MTI/Soós Lajos

Arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány miért ragaszkodik ahhoz, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Intézethez kerüljenek a kutatóintézetek, Palkovics László azt felelte, hogy mindenképpen ragaszkodnak hozzá, de a kormánynak háromnegyed éve ez a véleménye.

A kutatóintézetek leválasztásának tervezett dátuma korábban augusztus 1. volt, ez azonban a miniszter szerint az előterjesztés egy munkaanyagában szerepelt, mint a kutatóintézetek fenntartó szervezetének létrehozásának dátuma. Palkovics László most azonban közölte, hogy

a kutatóhálózat szeptember 1-i hatállyal kerül ki az MTA alól.

Jelezte, hogy korábbi információkkal ellentétben nem kell kétharmados törvénymódosítás ennek végrehajtásához, az akadémiai törvény ugyanis nem kétharmados. Ez azt jelenti, hogy az elfogadásához egyszerű parlamenti többség is elég.