Palkovics László elutasította az MTA kérését, bizonytalan a kutatóhálózatok működése

2019. január 10., 13:37

Szerző:

Elutasító választ kapott az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége arra a levélre, amelyben többek közt azt kérték Palkovics László minisztertől, hogy sürgősen intézkedjen a kutatóhálózati finanszírozás helyreállítása, valamint a kutatások zavartalanságának biztosítása érdekében – tudta meg a Népszava.

A levélben arra is felhívták Palkovics figyelmét, hogy már most is érzékelhető a finanszírozás körüli bizonytalanság okozta kár.

A miniszter december elején jelentette be, hogy idén márciusig, azaz amíg le nem zárul a kutatások eredményességének vizsgálata, a kormány visszatartja az akadémiai kutatóhálózatok dologi kiadásainak finanszírozását, csak a kutatók fizetését hajlandóak átutalni.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

A lap akadémiai forrása szerint január elsejétől teljesen bizonytalanná vált a kutatóhálózatok működése, nem rendelkeznek ugyanis olyan pénzügyi forrásokkal, amelyek kötelezettségvállalásra lennének alkalmasak. Így nem tudnak új kutatókat alkalmazni, kutatási anyagokat beszerezni, és annak a veszélye is fennáll, hogy már zajló kutatásokat kell leállítani.

Az ITM-től azt a választ kapta a Népszava, hogy a miniszter továbbra is ahhoz tartja magát, hogy a tárca az átmeneti időszakban finanszírozza a kutatók bérét, míg a dologi kiadásokat az MTA bevételei egy részének átcsoportosításával fedezi. Az MTA elnöksége hiába jelezte, hogy jogilag teljesen megalapozatlannak tartják, hogy a dologi kiadásokat, így a kutatómunkához szükséges eszközöket, az infrastruktúrát, és a közalkalmazottak bérét is a pályázati úton szerzett bevételek átcsoportosításával finanszírozzák.

Palkovics László szerint a kutatóhálózatok átszervezésére egyebek mellett azért van szükség, mert a mostani rendszer nem elég eredményes. Tavaly a 168 Órának adott interjújában pedig azt mondta, hogy

az történik, hogy egységesen szeretnénk működtetni az eddig szétesett kutatás-finanszírozási rendszert. Ezt hajlamos az MTA leegyszerűsíteni arra, hogy a költségvetését elvették. De a kutatási eredményeink, hiába hisszük ennek ellenkezőjét, nem jók.

Júniusban derült ki, hogy az Orbán-kormány az Innovációs és Technológiai Minisztériumra bízza az MTA kutatásra szánt állami támogatásának a felügyeletét, ami hatalmas felhördülést váltott ki magyarországi és nemzetközi tudományos körökben is, a kutatóintézetek sorsa pedig bizonytalanná vált. Ekkor kezdődtek a tárgyalások az MTA és a minisztérium között.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.