Bayer Zsolt felesége nagyot kaszált a vérplazma-üzleten

Bayerné és a Belügyminisztérium között létrejött tranzakciót mentesítette a kormány a közbeszerzési feltételek alól. Most ismertté vált a megállapodás összege.

 

2023. október 2., 14:57

Szerző:

Felmentést kapott a közbeszerzés alól az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), így szerződtek 18,2 milliárd forintért „SARS-CoV-2 vizsgálatokhoz szükséges tesztek, tesztelés és mintavételhez, mintakezeléshez szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére” a járvány idején – ez derült ki a K-Monitor által a Belügyminisztériumtól kiperelt adatokból.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte a szerződést, amiről az OVSZ igazgatója, Bayerné Dr. Matusovits Andrea úgy vélte, hogy az „kétséget kizáróan nem azonosítható be”.

„Felek rögzítik, hogy a COVID-19 járvány okán az országos SARS-CoV-2 PCR-tesztelési kapacitás fenntartására van szükség. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága jóváhagyásával, az Országos Tisztifőorvos – a kapacitás fenntartása érdekében – e feladatra Vevőt jelölte ki” – idéz a Bayerné Dr. Matusovits Andrea vezette Országos Vérellátó Szolgálat és a vele szerződő Vascular Venture Kft. közötti szerződésből az Átlátszó.

Mint írják, a megállapodást 2021 áprilisában kötötték, a vásárlást az Operatív Törzs mentesítette a közbeszerzés alól – a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium tudtával.

A szerződés 1 millió PCR-tesztre, darabonként nettó 16 280 forintért nettó 16,28 milliárd forintról szólt. Mivel az OVSZ a 17 milliárdos költést a közadatigénylésben megjelölt cégnevek ellenére nem tudta beazonosítani, az Átlátszó módosított kérésére egyenként megküldték a cégekkel kötött szerződéseket Az iratokból az derül ki, hogy a 18,2 milliárdos tétel jelentős része a Vascular Venture Kft.-t érinti.

2020-ban a Válasz Online írt a Vascular Plazma Kft. és Bayer Zsolt felesége közötti kapcsolatról, amit a kormányközeli publicista felesége bíróságra vitt, de a pert elvesztette. A lap beszámolt arról, hogy az OVSZ főigazgatója, Bayerné dr. Matusovits Andrea és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték.

A PCR-tesztelést megkapó Vascular Venture Kft.-ben ugyanezek a szegedi orvosok voltak tulajdonosok. Az nem derült ki, hogy mi alapján választották épp ezeket a cégeket az OVSZ-nél. A Vascular Venture Kft. 2021-ben, a szerződés évében az előző évhez képest 23 milliárd forinttal több, majdnem 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. A kiegészítő melléklet szerint a cég adózott eredménye a korábbi 830 millióról 11,3 milliárd forintra ugrott.

Az Átlátszó értesülése szerint a bő 11 milliárdos profit nagy részét kivették a cégből.

A portál szerint a fenti eset is világosan mutatja, hogyan és milyen nagyságrendben profitáltak a kormányhoz köthető kiemelt körök a koronavíruson. A portál korábban beszámolt a Szabó Tünde államtitkár rokonságában árult maszkokról és fertőtlenítőkről, a járványra hivatkozva fejlesztett, ám nem túl hasznos csetrobotról, és a szintén sokmilliárdos lélegeztetőgép-bizniszről is.

(Kiemelt kép illusztráció: egy gyermek PCR-gyorsteszten esik át egy egészségügyi kioszkban a Covid-19 betegséget okozó Sars Cov-2 kimutatására 2021. augusztus 10-én Mexikóvárosban, Mexikóban. Fotó: Eyepix / NurPhoto az AFP-n keresztül)