Óva int a szakértő az interneten vásárolt gyógyszerektől

Míg szerinte félig megevett tortát eszünk ágában sem lenne átvenni másoktól, amikor gyógyszerekről van szó, könnyen belesétálunk a kelepcébe.

2023. november 9., 20:32

Szerző:

A gyógyszergyártás összetett és sok szereplős folyamat, hosszú láncon keresztül jut a termék a gyártástól a patikáig – közölte Dr. El Koulali Zakariás a Nemzeti Népegészségügyi Központ gyógyszerellenőrzési igazgatója a Jazzy-n. Szerinte a gyártási lánc szigorú szabályozásai védik a fogyasztókat a rossz minőségű gyógyszerektől vagy a hamisítványoktól. 

Ettől függetlenül a szakértő is hall olyanokról, hogy itt-ott, internetes fórumokon, baba-mama csoportokban cserélnek gazdát a készítmények – jogszerűtlenül. Többek között egy előszeretettel használnak egy cukorbetegeknek szánt gyógyszert fogyókúrás szerként – az igazgató szerint nem túl jól. 

Dr. El Koulali Zakariás a Business Class című műsorban elmondta, ha mégis megtörténik a baj, és rosszullétet okoz egy gyógyszer – attól függetlenül, hogy milyen forrásból szereztük a készítményt – forduljunk rögtön orvoshoz, és azt is jelezzük, hogy nem teljesen legalis úton jutottunk hozzá az orvossághoz. A legjobb az, ha magunkkal visszük a terméket is.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján: 

(Kiemelt képünk illusztráció: egy fényképen összegyűjtött köhögés elleni szirupok láthatók Banjulban 2022. október 06-án. Fotó: MILAN BERCKMANS / AFP)