Itt vannak a legfontosabb tudnivalók az Otthonfelújítási Programról

Július 1-től már folyamatosan lehet jelentkezni az Otthonfelújítási Programra, amelynek célja a régi családi házak energetikai korszerűsítése. A Magyar Fejlesztési Bank szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az akár 6 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatással kombinált kamatmentes kölcsön igényléséhez.

2024. július 30., 16:28

Szerző:

A kormány az otthonok energetikai korszerűsítése által a rezsiterhek csökkentését segíti. A pályázati lehetőség a lakossági ügyfelek számára lesz elérhető, 1990. decemberi 31-e előtt átadott lakóépületek felújítására.

Az elnyerhető támogatás és kölcsön az épület falainak hőszigeteléséhez, nyílászárócseréhez, a melegvíz- és a fűtésrendszer korszerűsítéséhez használható fel. Fontos, hogy csak azon termékek közül választhatnak az igénylők, amelyek szerepelnek az ofp.emi.hu oldalon nyilvántartott úgynevezett kulcstermékek listáján. Ugyanitt egy a tervezést megkönnyítő kalkulátor, illetve – opcionálisan használható – kivitelezői és tanácsadói adatbázisok is elérhetőek.

A legfontosabb szabály, amelyre érdemes odafigyelni, hogy az energetikai korszerűsítés által épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást kell elérni, amit hiteles energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani.

A vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes kölcsönt magában foglaló kombinált hiteltermék akár 6 millió forinttal járulhat hozzá a beruházásokhoz. A családoknak az elszámolható költség minimum 1/7-ét szükséges önerőből fedezni. A támogatás és a hitel aránya a lakóhelytől, illetve a jövedelmi viszonyoktól függően változik.

Az igénylés benyújtása a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2025. december 31-ig lehetséges az MFB Pont Plusz lakossági hálózatban, az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank kijelölt bankfiókjaiban. A nagy érdeklődés miatt javasolt az MFB honlapján tájékozódni a részletes feltételekről és mielőbb előkészíteni a szükséges dokumentumokat.