Öt X-ből áll Orbán vagyonnyilatkozata

Meglehetősen minimnalistára sikerültek az új szabályok szerinti vagyonnyilatkozatok. Orbán Viktornak például összesen 5 db X-betűt és egy aláírást kellett a lapra írnia, hogy eleget tegyen az adófizetők felé történő elszámolásnak. 

2022. augusztus 6., 16:56

Szerző:

A vagyonnyilatkozati rendszer eddig is súlyos és jogos kritika tárgya volt (nem ellenőrizték, lényegében mindenki azt írt be, amit akart, következmények nélkül), de a mostani, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető nevéhez fűződő módosítással sikerült a rosszat is teljesen kiherélni – írja a Blikk, amely megnézte a friss vagyonnyilatkozatokat és összehasonlította a régiekkel. 

Minr írják: „eddig legalább be kellett írogatni ezt-azt, hogy hány ingatlan, van-e nyaraló, föld, értékes ajándék Putyintól vagy Sorostól, szóval hogy mennyi is az annyi, meg hogy honnan van a pénz, de most már ennyire sincs szükség – elegendő néhány ikszet tenni a jövedelmi viszonyokat „bemutató” táblázatba, és annyi.

Ha önök ilyen adóbevallást adnának le, másnap reggel jönne önökért a szirénás autó”

– írja a lap, amely példát is közöl, rögtön Orbán Viktor miniszterelnökét:

Miniszterelnökként a 4-es, képviselőként 2019-ig a 3-as, 2020-tól a 4-es jövedelmi kategóriába tartozik. Pártelnökként meg a díjazás nélkülibe. Összeférhetetlenség nem áll fenn, gazdasági érdekeltsége, mely hatással lenne közpolitikai hivatására, nincs – ennyi áll benne, pontosabban 5 db X a megfelelő rubrikában. 

A korábbi szabályok szerint kitöltött, legutóbbi vagyonnyilatkozatából ennél némileg több derült ki: 

  • Budapest XII. kerületében van egy 1544 nm-es telke, mely 791/1000 részben az övé, az ezen álló háza, 233 nm+ 21 nm pincével, ez felerészben van a nevén és 2002-ben vette.
  • Fecsúton egy 2079 nm-es telken álló 63 nm-es háza, mely 1/1-ben a tulajdona 2013 óta.
  • Autója, műkincse, nagy értékű ingósága nincs
  • Ugyancsak nincs pénzintézettel szembeni tartozása, de követelése sem
  • Jövedelme miniszterelnökként és képviselőként is a vonatkozó törvény szerinti (3,5 + 1,3 millió)
  • Gazdasági társaságban nem érdekelt (ha az lenne, fel kellene tüntetni)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.