A kormány nem foglalkozik az apákkal

Több fizetett szabadnap járna az apáknak egy 2019-es uniós irányelv szerint, de a kormány ezt még nem vezette be. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért felszólította a kormányt.

2022. augusztus 11., 09:48

Szerző:

A jelenleginél lényegesen több fizetett szabadnap járna az apáknak Magyarországon ám a kormány még a bevezetésre kitűzött utolsó határidőn – augusztus 2-án – túl sem hajlandó foglalkozni a 2019-ben született uniós irányelvvel, holott annak kidolgozásában saját szakértői is részt vettek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólította a magát családbarátnak valló kormányt, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani öt helyett a legalább tíz fizetett szabadnapot.

A 168 óra hetilapnak nyilatkozva Herczegh Mária, a MASZSZ Nőtagozatának vezetője emlékeztetett arra, hogy Ausztriában az első között reagáltak az uniós elvárásra, s nem tíz, hanem harminc napot biztosítanak az apáknak. Szerinte „elképesztő, hogy Európában már az egy hónap szinte a minimum, Svédországban fél évet adnak az apáknak, mi meg még mindig ott tartunk, hogy a tíz napért harcolnunk kell.”

A teljes cikket a 168 Óra hetilap 2022. augusztus 11-én megjelent lapszámában olvashatja.

(Kiemelt képük illusztráció. Fotó: Varga György/MTI)

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.