A kormány nem foglalkozik az apákkal

Több fizetett szabadnap járna az apáknak egy 2019-es uniós irányelv szerint, de a kormány ezt még nem vezette be. A Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért felszólította a kormányt.

2022. augusztus 11., 09:48

Szerző:

A jelenleginél lényegesen több fizetett szabadnap járna az apáknak Magyarországon ám a kormány még a bevezetésre kitűzött utolsó határidőn – augusztus 2-án – túl sem hajlandó foglalkozni a 2019-ben született uniós irányelvvel, holott annak kidolgozásában saját szakértői is részt vettek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólította a magát családbarátnak valló kormányt, hogy a Munka törvénykönyve megfelelő módosításával garantálja az apáknak a mostani öt helyett a legalább tíz fizetett szabadnapot.

A 168 óra hetilapnak nyilatkozva Herczegh Mária, a MASZSZ Nőtagozatának vezetője emlékeztetett arra, hogy Ausztriában az első között reagáltak az uniós elvárásra, s nem tíz, hanem harminc napot biztosítanak az apáknak. Szerinte „elképesztő, hogy Európában már az egy hónap szinte a minimum, Svédországban fél évet adnak az apáknak, mi meg még mindig ott tartunk, hogy a tíz napért harcolnunk kell.”

A teljes cikket a 168 Óra hetilap 2022. augusztus 11-én megjelent lapszámában olvashatja.

(Kiemelt képük illusztráció. Fotó: Varga György/MTI)