Öt nap alatt kilenc autót tört fel a sorozattolvaj

Akkumulátort, rádiósmagnót, hangszórót, pendrive-ot, sőt az egyik járműből két üveg pezsgőt lopott el egy sorozattolvaj. Egy alkalommal baltát is használt. 

2021. június 15., 12:48

Szerző:

A vádirat szerint a kecskeméti férfi 2020 májusában éjjelente a lakásához közeli utcákban – három alkalommal közvetlenül a szomszédai előtt – parkoló autók ablakát törte be azért, hogy a bennük lévő értékeket ellopja.

Az autók feltörésével általában több kárt okozott, mint amekkora értéket ellopott.

Egyik szomszédja autójából megpróbálta a rádiósmagnót és az akkumulátort kiszerelni, ám végül mindössze egy egészségügyi dobozt tudott elvinni. A kábelek elvágásával azonban 37 ezer forint kárt okozott. Másik szomszédja autójának pillangóüvegét kitörte, az ajtót kinyitotta és a motortérből egy akkumulátort lopott el – írja a a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség "Öt nap, kilenc autó és egy balta" című közleménye.

Egy alkalommal fiatalkorú társa is volt, akivel együtt egy környékbeli utcában parkoló autó bal első ablakát baltával betörték, ám mindössze 2 ezer forint aprópénzt tudtak magukkal vinni. Az autóban így is 50 ezer forint kárt tettek.

Elfogása előtti éjszaka a férfi egy közeli társasház parkolójában ezzel a módszerrel két üveg pezsgőt vett ki az utastérből. Ugyanezen az éjjelen egy másik áldozata autójának vászontetejét vágta ki azért, hogy az összesen 60 ezer forint értékű akkumulátort, rádiósmagnót, szerszámkészletet ellopja. A rongálással 200 ezer forint kárt okozott az autó tulajdonosának.

Az ügyészség a többszörösen büntetett előéletű férfit dolog elleni erőszakkal, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével vádolja, ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A jelenleg más ügyben kiszabott börtönbüntetését töltő férfi és szabadlábon lévő fiatalkorú társa ügyében a Kecskeméti Járásbíróság hoz döntést.

(Kiemelt kép: ugyeszseg.hu)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.